Πολιτικη & Οικονομια

Σαμαράς: Εκλογές το 2016

Και κοινής αποδοχής Πρόεδρος Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51274-104892.jpg

Στο τρίπτυχο: παροχές από το πρωτογενές πλεόνασμα, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κοινής αποδοχής το 2015 και βουλευτικές εκλογές κανονικά το 2016, συμπυκνώνεται ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

O κ. Σαμαράς εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ και από αυτά θα μπορούσε να διατεθεί ποσό έως 350 εκατ. ευρώ σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες τα τελευταία χρόνια. Το πώς θα διατεθεί αυτό το ποσό παραμένει άγνωστο, όπως και το αν θα υπάρξει συναίνεση από την τρόικα για μια τέτοια κίνηση. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά προσδοκά στη νέα ρύθμιση του χρέους την άνοιξη του 2014 αν και το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές που θέλουν τις αποφάσεις να λαμβάνονται μετά τις ευρωεκλογές του ίδιου χρόνου. Αυτό άλλωστε είπε καθαρά από την έδρα του ΔΝΤ ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν, αποκλείοντας παράλληλα και νέο «κούρεμα» του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, επόμενος σταθμός του κ. Σαμαρά είναι το 2015 όταν η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε ιδιαίτερες συζητήσεις του που επικαλείται το «Βήμα», ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι θα μπορούσε να είναι και πρόσωπο από το χώρο της αριστεράς. «Μπορεί να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ας τον προτείνει η αριστερά» λέει χαρακτηριστικά.

Στόχος πλέον θα είναι οι εκλογές να γίνουν κανονικά στη λήξη της τετραετίας, το καλοκαίρι του 2016. «Ο ελληνικός λαός θα έχει επιλέξει με βάση συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και ας επιλέξει όποιον θέλει» καταλήγει. 

Δ.Κ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ