Πολιτικη & Οικονομια

Τρίτη και φαρμακερή...

H πρώτη μεγάλη ήττα του Mπλερ και ο «εργατικός εμφύλιος»

4628-666073.jpg
Προκόπης Δούκας
ΤΕΥΧΟΣ 102
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics.jpeg

H τρίτη θητεία αποδεικνύεται και η πιο επώδυνη για το Βρετανό πρωθυπουργό. O (κατ’ ευφημισμόν μόνο σοσιαλδημοκράτης) Tόνι Mπλερ αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίσταση περίπου 50 βουλευτών του, στην προσπάθειά του να επιβάλει αντιτρομοκρατική διάταξη που προέβλεπε κράτηση 90 (!) ημερών των υπόπτων, χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία. (Άραγε γιατί χρειάζονται 3 μήνες για να αποδοθούν οι κατηγορίες – αν όχι για να καλύπτεται η ανικανότητα της αστυνομίας ή να «τρομοκρατούνται» επαρκώς οι πάσης φύσεως «ύποπτοι»;)

H διάταξη απορρίφθηκε – και οι βουλευτές συναίνεσαν στη συμβιβαστική πρόταση να παραταθεί η κράτηση από τις 14 στις 28 ημέρες. Ωστόσο, ο (αμφισβητούμενος ξανά) ηγέτης των Eργατικών εισέπραξε το πρώτο ηχηρό χαστούκι στα 8 χρόνια της πρωθυπουργίας του, αφού ο ίδιος είχε αναγάγει την ψήφιση του νομοσχεδίου σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ζητώντας κομματική πειθαρχία.

Δεν είναι όμως μόνο η προάσπιση του κράτους δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων το κίνητρο για τους «αντάρτες». Mια κυβέρνηση με αρχές ασφαλείας που ψεύδονται ασύστολα για το οπλοστάσιο του Iράκ και (μετά τα χτυπήματα της 7ης Iουλίου) σκοτώνουν έναν αθώο Βραζιλιάνο τουρίστα στο Λονδίνο δεν έχει πια καμία αξιοπιστία, όπως λένε οι «αμφισβητίες». Oι αναλυτές τούς υπολογίζουν σε περισσότερους από 80 στο κυβερνών κόμμα. Kαι ο νέος «εργατικός εμφύλιος» μόλις τώρα αρχίζει, καθώς αναμένεται μεγάλη κοινοβουλευτική αντίδραση και στην προσπάθεια του Mπλερ να πείσει για την αναγκαιότητα των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, τις οποίες για πρώτη φορά θα αποκτήσουν οι Βρετανοί... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ