Πολιτικη & Οικονομια

Κόστος «μαμούθ» για τα αναδρομικά καταγράφει κυβερνητική έκθεση

Από τα συναρμόδια υπουργεία εκπονούνται ήδη σενάρια σταδιακής εξόφλησης όσων συνταξιούχων δικαιωθούν

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορεία συνταξιούχων στην Αθήνα
ΑΡΧΕΙΟ / Πορεία συνταξιούχων στην Αθήνα / © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, το κόστος των μαζικών προσφυγών πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα έχουν αναδρομικά από το 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, στην έκθεση που έχουν συντάξει τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, και την οποία παρουσίασε αποκλειστικά το OPEN, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου, εκτιμάται ότι στην περίπτωση που κριθεί τελεσίδικα η επιστροφή αναδρομικών από το 2012 έως και το τέλος του 2018, το κόστος θα αγγίξει τα 29 δισ. 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν μηδενικές πιθανότητες να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς -όπως επισημαίνουν- εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας, θέτοντας καινούργιους ενιαίους κανόνες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσό επιστροφών θα πλησιάσει τα 17 δισ.  45 εκατομμύρια ευρώ, εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, έως και το τέλος του 2018.

Από τα συναρμόδια υπουργεία εκπονούνται ήδη σενάρια σταδιακής εξόφλησης όσων συνταξιούχων δικαιωθούν.

Αναδρομικά - OPEN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ