Πολιτικη & Οικονομια

Τα Βαλκάνια διεκδικούν το Euro 2028 και το Μουντιάλ 2030

«Πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βελιγράδι
Βελιγράδι/© EUROKINISSI

Με ποδοσφαιρικούς όρους χαρακτήρισε την καλή συνεργασία Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών μετά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας Ρουμανίας, όπου αποφασίστηκε οι 4 χώρες να διεκδικήσουν το Euro 2028 και το Μουντιάλ 2030.

«Η τετραμερής συνεργασία μας έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή "δεύτερης διαλογής" όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους. Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη διεύρυνση της ΕΕ.

Η βουλγαρική προεδρία έδωσε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης της ελληνικής προεδρίας το 2003 και δημιούργησε προϋποθέσεις για να μπορούμε να ξαναβάλουμε τα Βαλκάνια στο επίκεντρο» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τις κοινές δηλώσεις των τεσσάρων χωρών είπε χαρακτηριστικά πως Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία θα διεκδικήσουν τόσο το Euro 2028 όσο και το Μουντιάλ του 2030.

«Τουλάχιστον μια από τις δυο διοργανώσεις, πιστεύω, μπορούμε να την αναλάβουμε», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2028 αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα συγκροτηθεί 16μελής επιτροπή. Θα την απαρτίζουν τέσσερις εκπρόσωποι από κάθε χώρα. Θα έχουν την ευθύνη να φτιάξουν τον φάκελο για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας από Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και η τελική επιλογή για τη χώρα ή τις χώρας που θα φιλοξενήσουν το Euro 2028 και το Μουντιάλ του 2030 θα γίνει τον Ιούνιο του 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ