- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βενιζέλος: Το στοίχημα της δημοκρατίας σήμερα, η επιστροφή της πολιτικής, δίχως ανευθυνότητα
Εκδήλωση παρουσίασης του νέου του βιβλίου με παρόντες τους Α. Σαμαρά, Π. Πικραμένο και την πρόεδρο του ΣτΕ, Κ. Σακελλαροπούλου
Το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας - Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος» (εκδ. Πατάκη),παρουσιάστηκε το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Σίνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των όσων παρουσίασαν το βιβλίο, είναι και η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, ο συγγραφέας Χρίστος Χωμενίδης και ο καθηγητής Α. Καραμπατζός.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως ο τίτλος του βιβλίου είναι πολύ χαρακτηριστικός γιατί « η δημοκρατία είναι κάτι που κινείται συγκυριακά με βάση τις εκλογές, ενώ κρίνεται ιστορικά. Και όλο αυτό το ισορροπεί στο Σύνταγμα». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αναθεώρηση του Συντάγματος ως ευκαιρία αλλά και ως κίνδυνος. Και η συζήτηση πρέπει να εστιαστεί σε αυτό ακριβώς. Γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να μας διέπει, εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος».
Όταν ρωτήθηκε για την ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την τουρκική προκλητική ρητορική, ο κ. Βενιζέλος συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας: «Εδώ και πολύ καιρό τώρα έχουμε μια αυξημένη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που οφείλεται στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Και στο εσωτερικό της και στην άλλη πλευρά των συνόρων. Σε σχέση κυρίως με τις κουρδικές δυνάμεις, τη γραμμή των συνόρων της με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν. Άρα χρειάζεται από την πλευρά μας στρατηγική ψυχραιμία. Σταθερότητα βεβαίως στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και εκτίμηση των πραγματικών λόγων για τους οποίους συμβαίνει το καθετί».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο αργότερα εξήγησε ότι με το βιβλίο του θέλησε να αναδείξει ότι στις μέρες μας η φιλελεύθερη δημοκρατία που ήκμασε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διέρχεται κρίση - και υπογράμμισε: «Το στοίχημα της δημοκρατίας σήμερα είναι η επιστροφή της πολιτικής, δίχως όμως να κατισχύσει η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός». Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ακόμη, ότι η δημόσια συζήτηση είναι «εκτός θέματος» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά κυριαρχεί το ποιος θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο πακέτο παροχών.
Στη παρουσίαση παρέστησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμένος και Αντώνης Σαμαράς, οι Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Παρασκευάς Αυγερινός, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Κ. Μπαργιώτας, Λ .Γρηγοράκος και Χαρά Κεφαλίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, οι Σ.Λυκούδης , Γ. Ψαριανός από το Ποτάμι, ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ , Χ. Γεραρής , η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Μαρκής, καθηγητές Νομικής σε ΑΕΙ κ.ά..
Η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με στοχευμένες αναφορές από το βιβλίο του κ. Βενιζέλου, λόγω της ενεργούς ιδιότητάς της, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς κράτος δικαίου και σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Σημείωσε δε, πως μέσα στην κρίση, οι δικαστές κινήθηκαν με γνώμονα την ηθική εφαρμογή του Συντάγματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.