- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ολοκληρώθηκαν 1000 υποθέσεις
«Μόλις κάποιος υποβάλει την αίτηση μπορεί να έχει ακατάσχετο των λογαριασμών»
Ξεπέρασαν τις 1.000 οι υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, έχει επέλθει κούρεμα των οφειλών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ από τα στοιχεία του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης γνωστοποίησε ότι πάνω από 5.200 νέες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, λόγω του ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα του μηχανισμού τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή.
Το νέο αυτό δεδομένο κινητοποίησε πολλούς οφειλέτες και έτσι συνολικά και μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μέσα σε αυτό το διάστημα περί τις 50.000 επιχειρήσεις.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο ατομικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίες, όπως και αγρότες που, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά δεδομένα, ενεργοποιούν από τον Σεπτέμβριο τη διαδικασία με ταχύτερους ρυθμούς.
«Στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στον εξωδικαστικό μηχανισμό» σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως επί έναν περίπου χρόνο που λειτουργούσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, «οι σχετικές διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες γίνονταν χειροκίνητα και απαιτούσαν πολλά δικαιολογητικά».
Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δυσκολεύονταν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα, από την αρχή του μηχανισμού μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου 2018 να είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία μόνο περίπου 280 επιχειρήσεις όλων των ειδών.
«Πλέον όλα αυτά έχουν τελειώσει, διότι η νέα πλατφόρμα παρέχει σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική μορφή, συνεπώς δεν χρειάζεται κάποιος να τα μαζέψει» σημείωσε ο κ.Κουρμούσης που τόνισε πως σχεδόν το σύνολο των πληροφοριών για την περιουσία και τα χρέη έρχονται «αυτόματα στην οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού". Το ότι όλη η διαδικασία είναι πιο γρήγορη φαίνεται, συμπλήρωσε ο Ειδικός Γραμματέας, στα στατιστικά στοιχεία: "βλέπουμε ότι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο ρυθμός επιτυχίας».
Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) καλεί τους ενδιαφερόμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο «σε έως και 120 δόσεις και με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων που αγγίζει στις περισσότερες περιπτώσεις και το 95%» με παράλληλο όφελος τις ενδεχόμενες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία των πολιτών αλλά και τη ρευστότητά τους.
«Μόλις κάποιος υποβάλει την αίτηση μπορεί να πάρει την προστασία που παρέχει η Πολιτεία. Να έχει δηλαδή ακατάσχετο των λογαριασμών, τόσο των επιχειρηματικών όσο και των προσωπικών και επίσης να πάρει και προστασία των ακινήτων του από πλειστηριασμούς» σημείωσε ο κ.Κουρμούσης, για να καταλήξει: «Μόνο και μόνο για αυτό, να προστρέξουν όλοι να κάνουν μια αίτηση, διότι ο νόμος έχει αρχική ημερομηνία λήξης στις 31/12/2018 και μόλις φτάσει αυτή η ημερομηνία θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη συνέχισή του ή όχι». Συμβούλευσε έτσι όσους «έχουν μια αδυναμία να προστρέξουν, να κάνουν μια αίτηση, για να πάρουν τη σειρά τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες και ο ρόλος της Ελλάδας
Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ
Το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη
Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για όλο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων
Οι παρεμβάσεις για πιο άνετες μετακινήσεις - Έργα αναβάθμισης σε Μετρό, Ηλεκτρικό και συρμούς
Η υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά της στην εκπομπή Face 2 Face - Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη
«Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα»
Δεν θυμάμαι τόσα στελέχη να τινάζουν στον αέρα τα κόμματά τους με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα κόμμα στο οποίο για τους περισσότερους ο ρόλος τους θα είναι αυτός των παιδιών για τα θελήματα
Το πρόγραμμα απασχόλησης επεκτείνεται για πρώτη φορά και στις Περιφέρειες
«Ανησυχία για πιθανή αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς» σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κυριαρχία των κινεζικών πλατφορμών χαμηλού κόστους - Επιβολή τέλους από τον Ιούλιο
«Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στο πολιτικό σκηνικό με το σύνολο των πεπραγμένων του» σημείωσε
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής
Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
Ενώ υπενθύμισε τη ρύθμιση για την προσωπική διαφορά που αφορά περισσότερους από 630.000 συνταξιούχους
«Τον μισθό μια χαρά τον εισέπραττε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας
Αυξημένος ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να κλείνουν ραντεβού μέσω του νέου συστήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.