Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ξανθός δεν θέλει τα αναβολικά στα ιδιωτικά γυμναστήρια

Καλεί τον Βασιλειάδη να απαλείψει την επίμαχη διάταξη από το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
189344.jpg
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με μία γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός καλεί σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να απαλείψει την παράγραφο 3 του άρθρου 74 του νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, το οποίο δίνεται από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στη δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι η παράγραφος 3, του άρθρου 74 του νομοσχεδίου για τον αθλητισμό επιτρέπει στα ιδιωτικά γυμναστήρια της χώρας μας να πωλούν ακόμη και αναβολικά, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο πρόεδρος του οποίου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναμένεται σε λίγη ώρα να προβεί σε σχετική δήλωση από τα γραφεία του ΠΦΣ.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρει τα εξής στη σχετική γραπτή δήλωσή του:

«Σε ν/σ του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής  από τα γυμναστήρια. Είναι γνωστό ότι η διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων «προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά» στο πλαίσιο  της «εργαλειοθήκης 2» του ΟΟΣΑ και ότι στο κλείσιμο της 4ηςαξιολόγησης συμφωνήθηκε με απαίτηση  των «θεσμών» , και ειδικά του ΔΝΤ, να εφαρμοστεί. Η ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο  διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας , είναι απολύτως εύλογη και ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης. Είναι προφανές ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας , δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και , ακριβώς γι΄αυτό , η πολιτική βούληση και των δύο  υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.  Η ισχύουσα ΚΥΑ ( Γ5α/53625/10-9-2017) διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, το επισπεύδον για το υπό συζήτηση ν/σ Υπουργείο Αθλητισμού, θα αναλάβει μετά το τέλος της διαβούλευσης την πρωτοβουλία αλλαγής  της συγκεκριμένης διάταξης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ