Πολιτικη & Οικονομια

Αποστάσεις Φίλη από ΣΥΡΙΖΑ για τον Σημίτη

«Άλλο οι πολιτικές ευθύνες, άλλο η ποινικοποίηση της ακεραιότητάς του»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
filis.jpg
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του ανοίγματος των προσωπικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κράτησε σε συνέντευξή του στο Βήμα ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Οι πολιτικοί δεν έχουν καμιά δουλειά να προαναγγέλλουν διώξεις ή να θεωρούν πολιτικά υποκινούμενες τις πρωτοβουλίες της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέο `89, όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας από εκείνη την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ενοχοποιούνται συλλήβδην οι πολιτικές παρατάξεις. Πιστεύω ότι η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής για έλεγχο στους λογαριασμούς του κ. Σημίτη έχει στοιχεία υπερβολής και είμαι βέβαιος, με βάση τη δημόσια εικόνα του, ότι τίποτα το επιλήψιμο δεν υπάρχει. Άλλο οι πολιτικές διαφωνίες με τον κ. Σημίτη και οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες του για τους υπερεξοπλισμούς και τα “έργα” υπουργών του, άλλο η αμφισβήτηση της προσωπικής εντιμότητας και ακεραιότητάς του» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο Open τόνισε: «Δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ο Σημίτης έχει πολιτικές ευθύνες για τους υπερεξοπλισμούς. Άλλο το σκάνδαλο της Novartis και άλλο η διερεύνηση των λογαριασμών του κ. Σημίτη. Δεν είναι ίδιας τάξης θέματα» και τόνισε ότι πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη. «Έχουμε μεγάλες διαφορές με τον κ. Σημίτη κυρίως για την πολιτική του στα θέματα της οικονομίας. Η βιαστική ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ χωρίς προηγούμενη προετοιμασία για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι βασική αιτία για την κρίση που ζούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μηδενίσει μια πολιτική προσφορά» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Στην εποχή του Κώστα Σημίτη έγιναν υπερεξοπλισμοί. Η Δικαιοσύνη διερευνά και έχει βάλει φυλακή, τον ένα καταδικασμένο, τον άλλο υπόδικο, τους δύο υπουργούς Άμυνας του κ. Σημίτη. Υπερεξοπλισμοί που έγιναν πάρτι σε μίζες. 23 δισ. ήταν τα χρήματα των εξοπλισμών, τα πήραμε για την Τουρκία και φαγώθηκαν εδώ. Πρέπει να δούμε τι έγινε. Ο κ. Σημίτης δεν έχει μιλήσει ποτέ». Ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Σημασία έχει να μη δημιουργείται μια αντιδικία είτε προκαταβολικής ενοχοποίησης ενός προσώπου ή ακόμα περισσότερο προσπάθεια ενοχοποίησης μια παράταξης. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και σε αυτό ήταν καθαρός ο Πρωθυπουργός χθες».

«Να μην προτρέχουμε και δημιουργούμε σκιές εις βάρος προσώπων και παρατάξεων» υπογράμμισε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι φυλακή και ο κ. Παπαντωνίου είναι προφυλακισμένος. Δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής με τον κ. Σημίτη, η Δικαιοσύνη διερευνά. Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι το θέμα».«Δύο κορυφαίοι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεών του που με τη δική του πολιτική ευθύνη προχώρησαν στους εξοπλισμούς έχουν καταδικαστεί ή είναι υπόδικοι για μίζες και αυτό είναι πολιτικό θέμα. Χρειάζονται πολιτικές απαντήσεις».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ