Πολιτικη & Οικονομια

Ν. Κοτζιάς: Ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας

Η απάντηση της αλβανικής προεδρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kotzias.jpg
©EUROKINISSI/ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με τις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας.

Μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, 88,6 FM, ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Πράττω αναφέρθηκε στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του 35χρονου ομογενούς που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια συμπλοκής με την αλβανική αστυνομία.

«Κάθε ζωή που χάνεται είναι μεγάλη απώλεια. Η έγκαιρη και προληπτική συνεννόηση μάς προστατεύει... Δεν πρέπει στο όνομα αρνητικών γεγονότων να οδηγούμαστε σε όξυνση διμερών σχέσεων. Το πρόβλημά μας είναι εξ ανατολών, ας μην αποπροσανατολιζόμαστε» ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε, μάλιστα, αν την ευθύνη γι' αυτό έχει η στρατιωτική ή η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό θα το εξετάσει η Βουλή.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίζουν το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, των Παρισίων, οι οποίοι ανατρέχουν σε πρωτόκολλα του 1914, όπως είναι αυτό της Κέρκυρας, το οποίο -σύμφωνα με κ. Κοτζιά- δεν είναι νομικώς ζωντανά.

Αλβανική προεδρία: Ελπίζω να πρόκειται για fake news

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Αφού το χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό ζήτημα», ευχήθηκε να πρόκειται για fake news.

«Σήμερα κυκλοφόρησε μια ιστορία που ελπίζω να είναι fake news, όπου ένας πρώην υπουργός της γειτονικής χώρας, είπε ότι ο στρατός της χώρας δεν αναγνωρίζει τα σύνορα της Αλβανίας. Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι ακόμη και όταν αυτές οι ειδήσεις είναι αληθινές και όταν είναι ψεύτικες. Εδώ είναι ο ρόλος των ΜΜΕ να διατηρούν την απόσταση από κάθε χειραγώγηση που αυξάνει τη ρητορική και μας απομακρύνει από τη συνεργασία» τόνισε, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο των δημοσιογράφων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «South East Europe Medi Forum».

albanian-president.jpg

Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι δεν ανησυχεί «καθώς οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων και ο αλβανικός στρατός γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία αξίωση από άλλη χώρα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ