- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φίλης: Δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, αλλά ο Σημίτης έχει πολιτικές ευθύνες
«Πρέπει να δούμε τι έγινε. Ο κ. Σημίτης δεν έχει μιλήσει ποτέ»
«Δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ο Σημίτης έχει πολιτικές ευθύνες για τους υπερεξοπλισμούς» είπε ο βουλευτής Α' Αθήνας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Άλλο το σκάνδαλο της Novartis και άλλο η διερεύνηση των λογαριασμών του κ. Σημίτη. Δεν είναι ίδιας τάξης θέματα» είπε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη.
«Έχουμε μεγάλες διαφορές με τον κ. Σημίτη κυρίως για την πολιτική του στα θέματα της οικονομίας. Η βιαστική ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ χωρίς προηγούμενη προετοιμασία για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι βασική αιτία για την κρίση που ζούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μηδενίσει μια πολιτική προσφορά».
Για να τονίσει: «Στην εποχή του Κ. Σημίτη έγιναν υπερεξοπλισμοί. Η Δικαιοσύνη διερευνά και έχει βάλει φυλακή τον ένα καταδικασμένο τον άλλο υπόδικο και έχει βάλει φυλακή τους δύο υπουργούς Άμυνας του κ. Σημίτη. Υπερεξοπλισμοί που έγιναν πάρτι σε μίζες. 23 δισ. ήταν τα χρήματα των εξοπλισμών, τα πήραμε για την Τουρκία και φαγώθηκαν εδώ. Πρέπει να δούμε τι έγινε. Ο κ. Σημίτης δεν έχει μιλήσει ποτέ».
Ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Σημασία έχει να μην δημιουργείται μια αντιδικία είτε προκαταβολικής ενοχοποίησης ενός προσώπου ή ακόμα περισσότερο προσπάθεια ενοχοποίησης μια παράταξης. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και σε αυτό ήταν καθαρός ο Πρωθυπουργός χθες».
«Να μην προτρέχουμε και δημιουργούμε σκιές εις βάρος προσώπων και παρατάξεων" υπογράμμισε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι "ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι φυλακή και ο κ. Παπαντωνίου είναι προφυλακισμένος. Δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής με τον κ. Σημίτη, η Δικαιοσύνη διερευνά. Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι το θέμα».
«Δυό κορυφαίοι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεων του που με τη δική του πολιτική ευθύνη προχώρησαν στους εξοπλισμούς έχουν καταδικαστεί ή είναι υπόδικοι για μίζες και αυτό είναι πολιτικό θέμα. Χρειάζονται πολιτικές απαντήσεις».
Αναφορικά με τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση χθες στην Βουλή ο κ. Φίλης τόνισε ότι αναδείχθηκε το θέμα της διαφθοράς στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το άρθρο 86 αποτέλεσε μήτρα συγκάλυψης των εγκλημάτων διαφθοράς. Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Το Σύνταγμα επίσης πρέπει να φτιάξει άμυνες απέναντι στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό.
«Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια σημαίνουν υποβάθμιση του επιπέδου της προσφερόμενης μόρφωσης στη χώρα μας. Δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις τύπου Χάρβαρντ. Αυτό που θα γίνει θα είναι η αναγνώριση ως Πανεπιστημίων κολλεγίων χαμηλής ποιότητας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας από δευτεροκλασάτα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα: Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν σε δημόσια Πανεπιστήμια ανεξαρτήτως πόσα χρήματα έχουν στην τσέπη τους. Το Πανεπιστήμιο όμως κάνει και έρευνα. Αν γίνεται από τα Ιδιωτικά θα διεξάγεται με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των Πανεπιστημίων».
«Κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα επιλέξει το ιδιωτικό έναντι του Δημόσιου Πανεπιστημίου» απάντησε ο κ. Φίλης για το θέμα της «ελεύθερης επιλογής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Ελλάδα προστάτεψε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας σε ενδεχόμενες απειλές από Ανατολάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Θέλω να βοηθήσω στη δημιουργία ενός συνεκτικού προγραμματικού οράματος για μια Ελλάδα πιο δίκαιη και πιο πράσινη» δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής
«Δεν κάνεις συμπαράταξη με τον εαυτό σου» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής
Η απόφαση αφορά περίπου 350 χιλιάδες δανειολήπτες και όλα τα Funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
Ποιοι μένουν αυτομάτως εκτός
Πώς το κόμμα ακολουθεί τη στρατηγική της αυτοϋπονόμευσης
Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
«Αμφισβητώ αν το επικοινωνιακό χάρισμα του Τσίπρα μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή που χρειάζεται η κοινωνία» πρόσθεσε
Ποιες ημερομηνίες «κλειδώνουν», η εισήγηση του ΔΣ του ΕΦΚΑ
Δίμηνη προθεσμία στην Επιτροπή Αναθεώρησης
Τι ισχύει για τις οικογένειες με νέο εξαρτώμενο τέκνο
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Όσα είπε η υπουργός Παιδείας για τις Πανελλήνιες και τους ψυχολόγους στα σχολεία
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις που λειτουργούν ως «κόφτες»
«Ξεφύλλιζε παρακολουθήσεις στο Μαξίμου», υποστήριξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΕΛΑΣ και Βαρουφάκη
11+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Συζήτησαν για ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις σε άμυνα και τεχνολογία
Τα πέντε βήματα για την εγγραφή στη νέα πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.