Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κοτζιάς διαφωνεί με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή ΠτΔ

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα να εκλέγεται απευθείας από τον λαό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kotzias.jpg
© EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφοροποιήθηκε από την απ' ευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, κάτι που αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας σε εκδήλωση της κίνησης ιδεών Πράττω, στην Κομοτηνή, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου όπου ο πρόεδρος εκλέγεται από ένα μεικτό σώμα κοινοβουλευτικών, αυτοδιοικητικών και κληρωτών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όσες φορές είχαμε δυϊσμό στην πολιτική ιστορία του τόπου δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι το «Πράττω» θα καταθέσει δική του πρόταση. 

Συγκεκριμένα είπε: «Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα να εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Αυτό το σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά στη Λατινική Αμερική, αυτό το σύστημα που λειτουργεί μέτρια σε ορισμένες χώρες, όποτε λειτούργησε στη χώρα μας δεν είχε καλά αποτελέσματα. Διότι στη χώρα μας η διαρχία, ήταν διαρχία μικρού χρόνου με προεδρία και διαρχία μεγάλου χρόνου με μοναρχία. Και ξέρουμε πού οδηγήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία κάθε φορά που υπήρχε ένα σύστημα διαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξειδικεύοντας την πρότασή του τόνισε πως «για αυτό εμείς κάναμε μια διαφορετική πρόταση, όπως στη Γερμανία να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό εκλογικό σώμα που να αποτελείται 50% - 60% από τους βουλευτές, και το υπόλοιπο κομμάτι να είναι 30% εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών ώστε να σπάει οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να πάει σε κομματικά αδιέξοδα. Το υπόλοιπο 10% προσθετικά προς το αυστριακό - γερμανικό μοντέλο, να είναι κληρωτοί. Να αξιοποιήσουμε την παράδοση της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Να είναι μέσα από την κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου ένα 10% του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε 6 μήνες να ψηφίζει η Βουλή, ή να διαλύεται η Βουλή».

Σημειώνεται ότι προσερχόμενος στο χώρο της ομιλίας και κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, ότι ουδέποτε ανέφερε πως η κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον Σόρος, ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με το inkomotini, απάντησε με νόημα: «Τον κ. Καμμένο ρωτήστε. Αν τα παίρνει πίσω, χαρά μου».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Λύσαμε το πρόβλημα ονοματολογίας της πΓΔΜ και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τρόπο ώστε να επωφεληθούμε τόσο εμείς όσο και η γειτονική μας χώρα. Βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό και πρέπει να ξέρετε πως η Δημοκρατία των Σκοπίων μέσω της συμφωνίας ομολογεί πως δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ούτε με τον αρχαίο ελληνισμό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ