- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών - μία νέα τάξη πραγμάτων
Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αλλά και ο τρόπος που διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Οι ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να σημάνουν την αρχή του τέλους για έναν κόσμο, όπως τον οραματίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ ή να επισφραγίσουν τις πολιτικές που προωθεί ο πλανητάρχης από την πρώτη μέρα που έκατσε στο Οβάλ Γραφείο.
Τα στοιχεία έχουν μέχρι στιγμής ως εξής: Οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου αφορούν ουσιαστικά την αλλαγή της νομοθετικής εξουσίας, κοινώς την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι αμερικανοί πολίτες θα ψηφίσουν για την πλήρη ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και την ανανέωση κατά το ένα τρίτο της Γερουσίας. Αυτή τη στιγμή, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί έχουν 6 στις 7 πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία των 435 εδρών της Βουλής, ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, δεδομένου ότι από τις 35 έδρες που διακυβεύονται, οι 26 είναι των Δημοκρατικών, που ζητούν επανεκλογή και μόνο 9 των Ρεπουμπλικανών.
Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αλλά και ο τρόπος που διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί, όταν ερωτώνται σχετικά, υποστηρίζουν ότι ανησυχούν και σε πολλές περιπτώσεις «ντρέπονται» για τον Τραμπ, αλλά και για την εικόνα του Λευκού Οίκου στο εξωτερικό και, φυσικά, στους συμμάχους των ΗΠΑ. Ενώ στις ίδιες ερωτήσεις, πολλοί Ρεπουμπλικανοί απαντούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποκατέστησε την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο, με τη σκληρή στάση που κράτησε στο ΝΑΤΟ, απέναντι στην Κίνα, αλλά και τις εμπορικές συμφωνίες με τις άλλες χώρες της Αμερικής. Όταν ερωτώνται για το διακύβευμα των εκλογών, οι Ρεπουμπλικανοί μιλούν για τη μετανάστευση, το Ανώτατο Δικαστήριο και την οικονομία. Οι Δημοκρατικοί μιλούν για το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας, τον έλεγχο της οπλοκατοχής και τη μεταρρύθμιση στην παιδεία.
Σε μία πρώτη ανάγνωση, εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι η επιλογή Τραμπ να «σηκώσει» το μεταναστευτικό θέμα -προνομιακό για το πολύ συντηρητικό ακροατήριο- ίσως αποδειχτεί μία καλή πολιτική για τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά καταστροφική σε βάθος χρόνου. Κατάφερε, μάλιστα, να διατηρήσει την πολιτική συζήτηση σε αυτό το επίπεδο, χρησιμοποιώντας ένα καραβάνι μερικών χιλιάδων εξαθλιωμένων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα αμερικανικά σύνορα. Και για να πείσει για το πόσο επικίνδυνοι είναι έστειλε χιλιάδες στρατιώτες για να τους... σταματήσει...
Στο διά ταύτα όμως σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, θα συνεχίσει να προωθεί την ατζέντα του για μία σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων, όπως τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή, κάτι που σε βάθος χρόνου θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε... Σε περίπτωση που χάσει τη Βουλή -ή ακόμα καλύτερα και τα δύο σώματα- τότε το Κογκρέσο θα αποτελέσει ανάχωμα στα άκρως επικίνδυνα σχέδιά του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διευκρινίσεις με αφορμή το περιεχόμενο των βιβλίων νέου Μητρώου
Από το «Χρονοκαταφύγιο» του Γκοσποντίνοφ στη ρητορική Τσίπρα και Σαμαρά
Οι τρεις βασικοί πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας
«Στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας από όλη την Ελλάδα αξίζει το καλύτερο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο ανοίγει τον δήμο και την κοινωνία στην καθημερινότητα όλων των οικογενειών», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, θα βρίσκονται στην ιχθυόσκαλα κάθε μήνα
Οι τελευταίες πληροφορίες για το πακέτο
Μερικά παραδείγματα ενδεικτικά της αρπακόλλας που σε τίποτα δεν διαφέρει από την αρπακόλλα του 2011, του 2012, του 2013, του 2014, του 2015, του 2016, του 2017
Τι ισχύει για τα κριτήρια
«Άλλα είπε στην ομιλία του, άλλα λέει το πρόγραμμα της ΕΛ.Α.Σ.», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον εκτελεστικό αντιδήμαρχο του δήμου Πεκίνου, Xia Linmao
Ο δήμαρχος παρουσίασε το όραμα για την οικονομική ανασύνταξη της πόλης στο Metropolitan Summit
Mήνυμα εκλογικής αντεπίθεσης από την Κρήτη
Από στρατηγός, τέταρτη πολιτική δύναμη της Ιταλίας
H δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του Αντόνιο Κόστα
Ιδιαίτερη αναφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου μισθού στο Δημόσιο
«Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μια Ελλάδα που μόλις έβγαινε από τη δικτατορία, ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ με τέσσερις μεγάλες αρχές»
Η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά ως αυθαίρετους και στερούμενους οποιασδήποτε νομικής βάσης τους τουρκικούς ισχυρισμούς
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα έχουν πιλοτική εφαρμογή σε κάποιες τοποθεσίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.