Πολιτικη & Οικονομια

Γκολ αυτοί; Σέντρα εμείς!

Σε ένα περίτεχνο παιχνίδι στρατηγικής επικοινωνίας επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει τις κερδοσκοπικές πιέσεις πάνω στα επιτόκια δανεισμού της χώρας.

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 295
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4904-12077.jpg

Σε ένα περίτεχνο παιχνίδι στρατηγικής επικοινωνίας επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει τις κερδοσκοπικές πιέσεις πάνω στα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αύξησε τα spreads και ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ζητήσει ευρωπαϊκή στήριξη, με αποτέλεσμα τα spreads να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται βοήθεια, γεγονός που προκάλεσε πανικό στους κερδοσκόπους, με αποτέλεσμα τα spreads να ανεβούν κι άλλο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Ελλάδα ανέσυρε την απειλή προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πράγμα που έφερε τα spreads σε επίπεδο ρεκόρ και έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επανέλθει στην αρχική γραμμή περί χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα τα spreads να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Το περίπλοκο αυτό επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο με αξιοθαύμαστη επιδεξιότητα επιδίδεται η κυβέρνηση, μας επιτρέπει να διατηρούμε τον έλεγχο της κατάστασης απέναντι στους κερδοσκόπους, που είναι πλέον πανικόβλητοι. Μέχρι στιγμής η ελληνική στρατηγική έχει αποδώσει καρπούς, καθώς έχει γίνει σαφές ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται πλέον με επιτόκιο πιστωτικής κάρτας, αλλά από την άλλη θα συμμετάσχει σε κλήρωση για ένα σετ μαχαιροπίρουνα.

Το μυστικό της ελληνικής επιτυχίας είναι η περιοδεία που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα ο πρωθυπουργός, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι σέρνεται με το ζόρι στη λήψη μέτρων που θα αποβούν άκαρπα και καταστροφικά για τη χώρα, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και οι συνομιλητές του, ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι και τον συγχαίρουν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ