Πολιτικη & Οικονομια

Αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα προκάλεσε η παραίτηση Κοτζιά

Οι αποδόσεις τράβηξαν την ανηφόρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kotzias.jpg
EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας

Μήνυμα αστάθειας έστειλε στις αγορές η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το capital.gr, οι επενδυτές το εκλαμβάνουν ως ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές κάτι που σημαίνει ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα στους δανειστές ή θα «παγώσουν» ή θα βγουν από το προσκήνιο, όπως οι εκκρεμότητες με τους δανειστές, το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, λόγω της ανόδου της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το διεθνές σκηνικό κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι, όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία, το οποίο «δένει» την Ελλάδα με επιπλέον αβεβαιότητα.

Έτσι, η στενή "σχέση" που έχει η πορεία των ελληνικών ομολόγων με αυτή των ιταλικών –η θετική συσχέτιση έχει αυξηθεί σημαντικά πάνω από το 70% πλέον από μόλις 30% στο β΄ εξάμηνο του 2017– κάνει το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα κρίσιμο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, λόγω των (αρνητικών) εξελίξεων που πιθανώς να υπάρξουν στις σχέσεις Ρώμης - Βρυξελλών αλλά και στην αξιολόγηση της Ιταλίας από τους οίκους, όπου αναμένεται ευρέως υποβάθμιση κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα χωρίς να αποκλείεται και υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε «αρνητικές», κάτι που θα «χτυπήσει» την αγορά ομολόγων.

Μετά την ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, η επιδείνωση συνεχίζεται σήμερα, τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ιταλικά ομόλογα εμφανίζουν μικρή μόνο άνοδο (στο 3,562% με αύξηση 0,48%). Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 2,85% στο 4,427%, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε υποχωρήσει στο 4,273%. Ανάλογη είναι και η άνοδος της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται στο 3,469% ( +2,27%).

Η έντονη μεταβλητότητα που έχουν «αποκτήσει» από τον Μάιο οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι κρατά τους επενδυτές σε... απόσταση και διατηρεί την Ελλάδα εκτός αγορών με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ