Πολιτικη & Οικονομια

Η Θεσσαλονίκη ως «μαύρη τρύπα»

Ανταπόκριση από την επίσκεψη του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ

41805-94162.JPG
Κώστας Κουκουμάκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48548-99824.JPG

*Του Κώστα Κουκουμάκα


Αστυνομικά μέτρα αλά Χόλιγουντ, που θύμιζαν ίσως μόνο την κινητοποίηση στη Σύνοδο Κορυφής το 2003, αναπτύχθηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εγκαινίασε την Έκθεση και η πόλη τον υποδέχτηκε σφιχτά αμπαρωμένη, φάντασμα του εαυτού της, αμήχανη απέναντι σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο των σωμάτων ασφαλείας για το οποίο κινητοποιήθηκαν 4.500 αστυνομικοί, δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και δεκάδες κλούβες των ΜΑΤ, που σχημάτισαν έναν αποστειρωμένο κλοιό – «μαύρη τρύπα», από το παλιό 424 στρατιωτικό νοσοκομείο ως το Νέο Δημαρχείο και το Σιντριβάνι. Από τα ανατολικά, τα πρώτα μπλόκα ξεκινούσαν ήδη από την οδό Μπότσαρη, δυτικά από το Βαρδάρι, κανείς δεν πλησίαζε τη ΔΕΘ χωρίς διαπίστευση ή πρόσκληση.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν φέτος στην αίθουσα Corona, ένα παλιομοδίτικο διώροφο κτίριο που αρκετά χρόνια πριν λειτουργούσε ως ντισκοτέκ. Μέλη της ΟΝΝΕΔ και τοπικά κομματικά στελέχη περίμεναν υπομονετικά στην ουρά έξω στον δρόμο, πίσω από μπλε κορδέλες, σαν πρεμιέρα σε κινηματογράφο, ώστε να δουν από κοντά τον Πρωθυπουργό. Που έφτασε στις 10.15 και χειροκροτήθηκε. Στον πρώτο όροφο της εκδήλωσης, στις πρώτες σειρές των καθισμάτων, βρίσκονται πρωτοκλασάτοι υπουργοί. Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνης Γεωργιάδης. Στις πίσω σειρές επικρατούσε συνωστισμός και ορθοστασία. «Κάναμε 17 λεπτά για να μπούμε, αν και είχαμε προσκλήσεις. Τι πρέπει να βάλουμε, τσιπάκι Νέα Δημοκρατία» ψιθύριζε κάποιος στον διπλανό του. Κάθε χρόνο τα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι η πρώτη κομματική συγκέντρωση της σεζόν, ο εκάστοτε κομματικός μηχανισμός κινητοποιείται σύσσωμος αυτές τις μέρες, «τελικά, ερχόμαστε για να μας δουν και όχι για να δούμε», εκμυστηρευόταν μία κυρία στη φίλη της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό από τον μητροπολίτη Άνθιμο. Δίπλα του στεκόταν βλοσυρός ο αποπεμφθείς πρώην Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που για πρώτη χρονιά δεν έψαλε το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου γιατί, λέει, κρατά μούτρα στο κόμμα που δεν τον στήριξε στις δικαστικές του περιπέτειες…

Ο αγιασμός τελειώνει, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα, οι φωτορεπόρτερ στριμώχνονται πίσω από τον κλοιό που έχουν σχηματίσει αστυνομικοί με πολιτικά κι ύστερα παίρνουν άδεια να βγαίνει ένας-ένας από τον κλοιό για να φωτογραφίσει.

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα αλλάζει σελίδα. Η Ελλάδα γίνεται νησίδα σταθερότητας σε μια περιοχή έτοιμη να αναφλεγεί» είναι τα πρώτα λόγια του Α. Σαμαρά.

Εκατοντάδες μέτρα και τρεις αστυνομικούς κλοιούς πιο μακριά, έξω από το Νέο Δημαρχείο, είναι την ίδια ώρα συγκεντρωμένοι λιγοστοί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και δημοτικοί αστυνομικοί υπό απόλυση. Οι αστυνομικοί δεν τους αφήνουν να κάνουν πορεία προς τη ΔΕΘ, τους περικυκλώνουν ώστε να ανέβουν στο πεζοδρόμιο και για λίγα λεπτά σημειώνεται ένταση και σπρωξίματα. Κι ύστερα οι διαδηλωτές διαλύονται. Το απόγευμα του Σαββάτου είναι προγραμματισμένες τρεις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που αναμένονται μεγάλες.

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ