- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σταθάκης: Απολύτως θεμιτή η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS
«Η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα»
«Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη παλαιότερο θέμα, το οποίο ανακινεί η ΝΔ στην προσπάθεια της να δημιουργήσει κλίμα» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.
«Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Ακόμη, η εν λόγω αγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας» επισημαίνει ο κ. Σταθάκης και υπογραμμίζει ότι «η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή».
Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στη συμμετοχή της, το 2017, σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, χωρίς να αναδειχθεί τελικά πλειοδότης. Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΔΕΗ εξετάζει ακόμη αντίστοιχη εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία, διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς και τη συμμετοχή της σε ανάλογα έργα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018.
Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κοκ). Η απόφαση έγκρισης εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018.
«Αν και η σχετική εισήγηση δεν μπορεί να χορηγηθεί, δύναται ο ερωτών βουλευτής να τη μελετήσει στα γραφεία της εταιρείας» αναφέρει ο υπουργός στον κ. Μανιάτη και τον ενημερώνει ότι στη συνέχεια, στις 13.4.2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση εξαγοράς εταιρικών μεριδίων της εταιρείας EDS.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Καταθέτουμε έναν Οδικό Χάρτη που εκσυγχρονίζει τη δημόσια ζωή και το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ, τέταρτη η «Ελπίδα» της Καρυστιανού
«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε κρίση αξιοπιστίας στην Αριστερά», σημείωσε
Ενισχύεται η ναυπηγική δραστηριότητα στην Ελλάδα
Ποιοι και πώς θα το λάβουν
Ραγδαίες ανακατατάξεις στη Βουλή μετά τη διάλυση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς
«Δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν από το παλαιό σύστημα»
Η επιστροφή των αρχαιοτήτων αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών
Στο διεθνές συνέδριο «Artificial Intelligence - Consequences and Limits» η Υπουργός Παιδείας
«Δεν αναφέρομαι σε φυλακές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Μειωμένες κατά 12% οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία»
Τι θα γίνει τελικά με τα vouchers διακοπών
«Ο Τσίπρας δεν ανήκει στη σύγχρονη ανανεωτική Αριστερά», τόνισε η βουλεύτρια Φλώρινας
Κρίθηκε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος
«Η κοινωνική πολιτική κρίνεται εκεί όπου είναι πιο δύσκολο να φτάσει», τόνισε η υπουργός
Στο επίκεντρο η κοινή βούληση Ελλάδας και Παναμά για ενδυνάμωση των διμερών τους σχέσεων
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών
Στόχος η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.