Πολιτικη & Οικονομια

Κυρανάκης: Η θέση μας δεν καθορίζεται από τις εξελίξεις στα Σκόπια

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kyranakis.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Σκοπιανού πήρε θέση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9.

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν καθορίζεται απ' ό,τι γίνεται στα Σκόπια. Η στάση μας είναι καθαρή: Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Έχουμε κουραστεί να ακούμε τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κοτζιά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν ως εκπρόσωποι του κ. Ζάεφ και να χρησιμοποιούν εδώ και ένα χρόνο επιχειρήματα που συμφέρουν τους Σκοπιανούς», υποστήριξε.

Σε ερώτημα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απάντησε τα εξής: «Υπάρχουν δύο ζητήματα, ένα πολιτικό κι ένα νομικό. Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό, δεν σας έκανε εντύπωση που ούτε ένα κόμμα στα Σκόπια δεν έκανε καμπάνια υπέρ του "όχι"; Και βλέποντας το δημοψήφισμα, είδαμε ότι το 90% όσων πήγαν, έχουν ψηφίσει "ναι". Προφανώς ψήφισαν "ναι", γιατί αυτή είναι μια πολύ καλή συμφωνία για τα Σκόπια και μια κακή συμφωνία για την Ελλάδα. 'Αλλωστε αυτό γνωρίζαμε ήδη από τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τις απαιτήσεις Γκρουέφσκι εδώ και μια δεκαετία», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

«Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι νομικό. Το Σύνταγμα των Σκοπίων λέει ότι για να είναι έγκυρο ένα δημοψήφισμα, πρέπει να έχει 50% συμμετοχή. Τελεία. Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία. Αν το Σύνταγμά τους λέει αυτό και τώρα πάνε να κάνουν κάτι άλλο, αυτό τι σημαίνει για μια ενδεχόμενη συνταγματική αλλαγή; Έχει καμία δεσμευτικότητα το Σύνταγμα των Σκοπίων εφόσον το παραβιάζουν έτσι απλά; Αν αλλάξουν τα όνομα και όλα τα αλυτρωτικά ζητήματα, και τόσο εύκολα κάνουν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, τι σημαίνει αυτό για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Έχει καμία εγγύηση η Ελλάδα ότι οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια έχουν αξία;», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ.

Για τις συντάξεις

«Εμείς δεν θέλουμε να κοπούν οι συντάξεις των ανθρώπων και γι’ αυτό καταψηφίσαμε τον (νόμο) 4472 και φέραμε την διάταξη την οποία καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα είμαστε χαρούμενοι αν οι άνθρωποι αυτοί δεν δουν περικοπή των συντάξεων τα Χριστούγεννα και καταφέρουμε όλοι μαζί με αίτημα να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι δεν χρειάζεται αυτή η περικοπή», είπε ο κ. Κυρανάκης και σημείωσε: «Κάθε χρόνο όσοι βγαίνουν στην σύνταξη έχουν ήδη περικομμένες συντάξεις με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τον γνωστό νόμο «Κατρούγκαλου». Όσο και αν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κουβέντα με μια επιτυχία που αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι υπόλοιποι έλληνες θα έχουν μείωση αφορολόγητου και περισσότερους φόρους και εισφορές. Αυτό είναι μια αποτυχία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ