Πολιτικη & Οικονομια

Financial Times: Ο Τσίπρας προσπαθεί να αποτρέψει τις περικοπές ενόψει εκλογών

«Η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της δημοσιονομικής σταθερότητας» δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tipras.jpg
EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αντιτάσσει τις περικοπές των συντάξεων, που συμφωνήθηκαν ως προϋπόθεση για την εκκαθάριση της διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, επιδιώκει να σταματήσει ή να καθυστερήσει τα μέτρα περικοπής των δαπανών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της αποχώρησης από το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ της χώρας - παρόλο που επιμένει ότι η Αθήνα θα διατηρήσει ευρεία δημοσιονομική πειθαρχία» συνεχίζει ο αρθρογράφος των Financial Times.

«Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι η χώρα "συνεχίζει την πορεία της δημοσιονομικής σταθερότητας" και "αποφασίζει να αποφύγει τα λάθη και τις συμπεριφορές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση".

Ωστόσο, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την έναρξη ενός νέου γύρου περικοπών των συντάξεων τον Ιανουάριο - παρόλο που τα μέτρα εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο ως προϋπόθεση για την εκκαθάριση της τελικής διάσωσης» επισημαίνει το άρθρο.

«Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει, αντίθετα με το ΔΝΤ, ότι οι περικοπές θα περιορίσουν την οικονομία και δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου του επόμενου έτους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η Ελλάδα παραμένει υπό τον έλεγχο της τρόικας - του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - η οποία ξεκίνησε την πρώτη της αποστολή παρακολούθησης μετά τη διάσωση στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει επίσης δύσκολες εκλογές το επόμενο έτος. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο έδωσε στην κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας ένα προβάδισμα άνω του 10 %, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να γίνει το πρώτο κόμμα που κέρδισε μια οριστική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από το 2010, οπότε και η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ακροβατεί πάνω σε ένα σφιχτό σχοινί ανάμεσα στο να μην ανταγωνίζεται τους πιστωτές, διατηρώντας παράλληλα το κόμμα ενωμένο και προσπαθώντας να κερδίσει τους ψηφοφόρους πριν από τις πρώτες εκλογές», δήλωσε η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, ανώτερη μελετητής στο Κέντρο για την Καινοτομία της Διεθνούς Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, «Το ζήτημα της συνταξιοδότησης είναι ιδιαίτερα διχαστικό».

Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαιρέτισε την εμφάνιση της Ελλάδας τον περασμένο μήνα έπειτα από οκτώ χρόνια διεθνούς διάσωσης ως «νέα αρχή» και «ένα» ιστορικό διάλειμμα με το παρελθόν ».

Έχει ανακοινώσει φορολογικές ελαφρύνσεις και υψηλότερες κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 30% του ετήσιου φόρου ακίνητης περιουσίας που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών, των χαμηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους επαγγελματίες, των επιδομάτων ενοικίου για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά αντισταθμίζονται από τη βελτιωμένη είσπραξη φόρων και τους αυστηρούς ελέγχους των δαπανών σε άλλους τομείς.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης να εφαρμόσει σταδιακά μεταξύ των ετών 2019 και 2020, άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στον εταιρικό φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Αλλά την Ελλάδα, που παραμένει υπό στενότερη παρακολούθηση, σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία (τους άλλους αποφοίτους των προγραμμάτων διάσωσης), από τους εταίρους της στην ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα την επισκεφθούν τώρα αποστολές τρόικας σε τριμηνιαία και όχι σε εξάμηνα διαστήματα.

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζει το άρθρο, έδωσε επίσης ένα απροσδόκητο πλήγμα στους δυνητικούς επενδυτές, ανακοινώνοντας ότι το ελληνικό κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο ενός μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Αθήνα, παρόλο που η εγκατάσταση ήταν σε διαδικασία πώλησης μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού.

Πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων δύο διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ένας επενδυτής του Περσικού Κόλπου που αναδιαμορφώνει ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο κοντά στην Αθήνα, υπέβαλαν προσφορές για το νοσοκομείο. Η πώληση επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

«Δεν είναι η σωστή κίνηση αν, όπως λέει η κυβέρνηση, θέλει να προσελκύσει μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις για να τονώσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», δήλωσε εμπλεκόμενος σύμβουλος που συμμετείχε στην προσφορά.

«Μια ξαφνική αντιστροφή αυτού του είδους θα είναι αρκετά επιζήμια για το επενδυτικό κλίμα» επεσήμανε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ