Πολιτικη & Οικονομια

Όλοι στο ίδιο χαλί πατάμε

Με αφορμή το άρθρο της Αγγελικής Σπανού

67921-150975.jpg
Δημήτρης Καρέλας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4531661.jpg
©Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τώρα που ο κουρνιαχτός έκατσε... και αφού γράφτηκαν πολλά και διάφορα με αφορμή το άρθρο της Αγγελικής Σπανού, θεωρώ χρήσιμο να δομήσω μερικές διαπιστώσεις, οπότε και θα χρειαστεί να αποδομήσω -αναλυτικά- και παράγραφο-παράγραφο αυτό το άρθρο.

Έγραψε λοιπόν μεταξύ άλλων η Αγγελική Σπανού:

1. «Ο ένας μου λέει ότι δεν τον νοιάζει παρά μόνο "να φύγουν αυτοί". Ο άλλος ότι θα ψηφίσει τον πιο απειλητικό αντίπαλο του Τσίπρα και αυτός είναι ο Μητσοτάκης. Ο τρίτος αποενοχοποιείται με το επιχείρημα ότι «μια φορά δεν πειράζει», αν είναι να βρεθούμε στην κανονικότητα. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν κανέναν δισταγμό, θεωρούν εξαιρετική επιλογή την ΝΔ στη βάση της σύγκρισης με την κυβέρνηση».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 1η: Όλες οι ποιοτικές έρευνες κοινής γνώμης σε γενικά κοινά και με αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου του Σεπτ. 2015, φαντάζομαι πως περιέχουν συντριπτικά, αυτά ακριβώς τα συμπεράσματα.

2. «Τόσοι προοδευτικοί πολίτες συσπειρωμένοι στο συντηρητικό κόμμα, όχι γιατί είναι με αυτούς αλλά γιατί στέκονται απέναντι στους άλλους. Μια αποϊδεολογικοποιημένη ψήφος της ανάγκης που δεν κρύβει ούτε ελπίδα ούτε φόβο, κρύβει θυμό, ακόμη και απόγνωση».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 2η: Η παραδοχή ότι πολλοί προοδευτικοί πολίτες συσπειρώνονται στο συντηρητικό κόμμα, επίσης φαντάζομαι πως θα αποτυπώνεται σε αυτές τις έρευνες...

*2.1 Το ότι κάποιοι από αυτούς τους πολίτες τον Ιανουάριο 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (για τους ίδιους λόγους που τώρα θα ψηφίσουν όχι ΣΥΡΙΖΑ...), αποσιωπάται.
*2.2 Το γιατί αισθητά λιγότεροι από τους ίδιους ακριβώς πολίτες, είχαν ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2015 (για τους ίδιους λόγους που τώρα θα ψηφίσουν όχι ΣΥΡΙΖΑ)..., επίσης αποσιωπάται.
*2.3 Αυτοί οι πολίτες τέλος πάντων..., τότε έκαναν το σωστό... ενώ τώρα και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, θα κάνουν το λάθος;
Ούτε αυτό απαντάται...

3.  «Οι αντιΣΥΡΙΖΑ φίλοι μου δεν θα επηρεαστούν ούτε από τυχόν αποκαλύψεις για σκάνδαλα ούτε από το ακόμη εντονότερο κλίμα πόλωσης που θα καλλιεργήσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 3η: Προαναγγέλεται (κατά λάθος;) η γραμμή που θα πάμε στις εκλογές ή εμένα έτσι μου φαίνεται;

4. «Θα προτιμούσαν να ξεμπερδεύουμε το φθινόπωρο αλλά καταλαβαίνουν πως ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 4η: Προαναγγέλονται οι Εθνικές εκλογές για το Μάϊο 2019, ή εμένα έτσι (πάλι) μου φαίνεται;

5.  «Καγχάζουν αν τους πεις για τη δυνατότητα επιλογής του Κινήματος Αλλαγής, όχι γιατί δεν θέλουν να βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα με τον Στ. Παναγούλη και τον Κ. Χαρδαβέλα αλλά γιατί τους φαίνεται πολύ μεσοβέζικη λύση, χλιαρή, θέλουν πόλεμο και θρίαμβο με συντριβή του αντιπάλου».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 5η: Νάτοι και οι πρώτοι... Δούρειοι Ίπποι και μία από τις γραμμές αποδόμησης του βασικού αντιπάλου του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές...
*5.1 Η κατακλείδα της αναφοράς αυτής της παραγράφου προφανώς και θα αποτυπώνεται στις έρευνες...

6.  «Κάτι που τους απασχολεί πολύ είναι να μην ξαναβρούν μπροστά τους τον Τσίπρα. Να μην είναι ένας στιβαρός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά ένας τελειωμένος πολιτικός αρχηγός που θα βλέπει την εξουσία με το κιάλι και δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει πουθενά».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 6η: Αυτό αποτυπώνει την προφανή στρατηγική του Τσίπρα: να είναι (ο Τσίπρας) ένας «στιβαρός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου». Εδώ αποτυπώνεται η παραδοχή ότι ο Τσίπρας θα ηττηθεί μεν, αλλά θα κάνει και τα πάντα για να επανέλθει δε...
6.1 *Να λοιπόν και το αποτύπωμα της στρατηγικής του “προοδευτικού μετώπου”... γιατί χωρίς αυτήν ποιας ακριβώς αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχηγός θα είναι...; Της “μείζονος” αλλά με ποσοστά παραδίπλα στο ΚΙΝ.ΑΛ.;
6.2 *Να και η ακροτελεύτια (από αυτήν την παράγραφο) διαπίστωση... που σε συνδυασμό με τη διαπίστωση 5 & 6.1, εξηγεί τη γενικότερη και κατά τα λοιπά παρεμπίπτουσα... πρεμούρα και τη σαφή (και αγχωμένη) αναφορά ως προς τον “καγχασμό” που προκαλεί το ΚΙΝ.ΑΛ...

7.  «Ανησυχούν ότι θα υπάρξει παροξυσμός πριν την πτώση και ότι το "καθεστώς" θα παίξει τα ρέστα του πριν εγκαταλείψει την εξουσία και γι’ αυτό δεν ανέχονται συζητήσεις για τις αδυναμίες των άλλων».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 7η: Προφανώς και η λέξη «καθεστώς» θα αποτυπώνεται στις έρευνες και εξίσου προφανώς προαναγγέλεται η παραδοχή της «πτώσης».
*7.1 Το ότι το «καθεστώς» θα παίξει τα ρέστα του φαντάζομαι δεν το αποτυπώνουν οι έρευνες... απλά προαναγγέλεται.

8.  «Κατά τα άλλα, ποια Κεντροαριστερά; Την αντιμετωπίζουν σαν άνοστη πολιτική σούπα, σαν περιττή πολυτέλεια και κάποιες φορές σαν ύποπτη για δυνητικό διάλογο με τους εθνικολαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι άλλοι της ΝΔ δεν ενοχλούν αν πρόκειται με αυτό τον τρόπο να πετύχουν μεγάλη εκλογική νίκη, όσο πιο μεγάλη γίνεται».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 8η: Το δεδομένο ό,τι αντιληπτικά η Κεντροαριστερά είναι σήμερα μία «άνοστη πολιτική σούπα», μία μεγάλη έρευνα θα το έχει αποτυπώσει φαντάζομαι. Γιατί όντως... τι δουλειά μπορεί να έχει ένα φιλελεύθερο κέντρο με μία ριζοσπαστική και Μαρξιστο(Μερκελιστική;) αριστερά (των δικών της μνημονίων);
8.1* Για τη σούπα της Κεντροαριστεράς την ευθύνη της σουπιοποίησης δεν την έχει το Κέντρο, την έχει η «δική σας εκδοχή της όποιας εργαλειακά και θυμικά αριστεύουσας(!) αριστεράς», αλλά και περί αυτού, ουδέν εποικοδομητικό σχόλιο...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ