Πολιτικη & Οικονομια

Επιθετικότητα: Tο μόνο που ξέρουν καλά

Οι άνθρωποι που εργαλειοποίησαν και εμπορεύτηκαν θανάτους από άσχετες αιτίες, ονομάζουν τυμβωρυχία την πολιτική κριτική της αντιπολίτευσης

62445-139121.jpg
Σπύρος Βλέτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4515252.jpg
© Eurokinissi

Την ώρα της μεγάλης καταστροφής, αντί να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν και να συντονίσουν τα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού, εκείνοι έδωσαν προτεραιότητα στην επικοινωνία. Όμως απέτυχαν και εκεί. Η ζωντανή μετάδοση της νυχτερινής σύσκεψης των υπουργών και άλλων υπευθύνων υπό τον πρωθυπουργό έδειξε την πλήρη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης και την απόπειρα παραπλάνησης των πολιτών.

Μετά από τρεις μέρες οργάνωσαν συνέντευξη τύπου για να ισχυριστούν ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και να δηλώσουν ότι δεν βρίσκουν λάθη που να έγιναν την μέρα της φωτιάς με τους 91 νεκρούς. Η συνέντευξη αυτή ήταν το δεύτερο επικοινωνιακό αυτογκόλ της κυβέρνησης.

Αφού απέτυχαν και στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και στην επικοινωνιακή διαχείριση των όσων συνέβησαν, αποφάσισαν να καταφύγουν σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από όλα: στην επιθετικότητα.

Άρχισαν κάθε μέρα να ανακαλύπτουν και έναν εχθρό. Πρώτα κήρυξαν εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αφού προηγουμένως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναρωτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πώς ο ΣΚΑΪ φτάνει στις πυρκαγιές νωρίτερα από την Πυροσβεστική, υπονοώντας ότι ο σταθμός έχει σχέση με τους εμπρησμούς.

Η δικαιολογία για το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ ήταν η πληροφορία που μετέδωσε το κανάλι ότι συζητούνται απομακρύνσεις των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Μετά από μερικές μέρες το ρεπορτάζ του σταθμού επιβεβαιώθηκε και οι αρχηγοί απομακρύνθηκαν, όμως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επέμεινε ότι το εμπάργκο έγινε για να προστατευτούν οι πολίτες από τα fake mews.

Παράλληλα, βρήκαν ότι για την πυρκαγιά έφταιγαν τα αυθαίρετα. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να ρίξουν την ευθύνη για την καταστροφή στους πολίτες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Γρήγορα ήρθαν στην δημοσιότητα έγραφα που αποδεικνύουν ότι οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Βούτσης και Κουρουμπλής ζητούσαν την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.

Από την επιθετικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν δυνατό να ξεφύγει η αντιπολίτευση. «Την ώρα που ακόμη ψάχνουμε τους νεκρούς μας, η ΝΔ με τα ΜΜΕ που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος» αναφέρει ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Οι άνθρωποι που εργαλειοποίησαν και εμπορεύτηκαν θανάτους από άσχετες αιτίες (όπως των φοιτητών με το μαγκάλι) ονομάζουν τυμβωρυχία την πολιτική κριτική της αντιπολίτευσης.

Η επιθετικότητα χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά την διεκδίκηση της εξουσίας όσο και μετά την ανάληψή της. Η λογική τους δεν ανεχόταν τις αυτονόητες για τη Δημοκρατία πολιτικές διαφωνίες. Οι αντίπαλοί τους ήταν «μερκελιστές», «όχι και τόσο Έλληνες» και έπρεπε να τους εξαφανίσουν: «Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν», «ή εμείς ή αυτοί».

Όπως σήμερα συκοφαντείται ο ΣΚΑΪ, την περίοδο της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και του δημοψηφίσματος στοχοποιήθηκαν δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους. Μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα οι ίδιοι κίνδυνοι παρουσιάστηκαν ως υπαρκτοί από την κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης για να δικαιολογήσουν την κολοτούμπα.

Είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση, ο φιλικός της Τύπος και τα συριζαϊκά τρόλ του διαδικτύου δεν έχουν την παραμικρή αναστολή όταν πρόκειται να καταφύγουν στην επιθετικότητα για στηρίξουν το σύστημα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Νομίζουν ότι όπως η επιθετικότητα τούς έδωσε την εξουσία τώρα θα μπορέσει και να την διατηρήσει.

Υπολογίζουν όμως λάθος. Μέχρι το 2015 είχαν τη δυνατότητα να ρίχνουν όλη την ευθύνη για την χρεοκοπία στο παλιό πολιτικό σύστημα και να ισχυρίζονται έχουν εύκολες λύσεις για όλα, από την οικονομία μέχρι το προσφυγικό πρόβλημα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι απάτες και τα ψέματά τους έχουν αποκαλυφθεί και η αξιοπιστία τους έχει καταρρεύσει. Και είναι λίγοι πλέον οι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον επιθετικό λόγο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ