Πολιτικη & Οικονομια

Η επόμενη πυρκαγιά

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει διαρκώς ότι είναι απρόθυμη να ερευνήσει τα λάθη του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των κρίσεων

94547-190014.jpg
Αλέξης Αρβανίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
prime_minister_gr_primeministergr_twitter_copy.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας το Μάτι Αττικής για μία ώρα και έθεσε το κυβερνητικό δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων, συζητώντας για τις μάντρες των κατοίκων που βρίσκονται δίπλα στην παραλία. Στο ολιγόλεπτο βίντεο της ΕΡΤ (μπορείτε να δείτε εδώ), φαίνεται ότι μίλησε με υπεύθυνη του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες των κατοίκων και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους ανθρώπους που συμβάλλουν στην προσπάθεια ανόρθωσης της περιοχής. Προσέθεσε ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τις ευθύνες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Αν ίσχυε ο απολογισμός της κυβέρνησης για την καταστροφική πυρκαγιά, τότε η λύση θα ήταν να γκρεμιστούν παραλιακοί οικισμοί και να αναδομηθούν με τρόπο που θα επέτρεπε στους ανθρώπους που ζουν σε αυτούς να κατευθυνθούν στις παραλίες όσο θα καιγόταν το σπίτι τους. Δεν θα υπήρχε βέβαια εγγύηση ότι δεν θα πνίγονταν, γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν έγινε λάθος στη διάσωση των ανθρώπων που ήταν στις παραλίες. Δεν θα υπήρχε ο τρόπος να μην φτάσει η πυρκαγιά στα σπίτια τους, γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτό ήταν αναπόφευκτο. Δεν θα υπήρχε ο τρόπος να διασωθούν άνθρωποι που δεν μένουν σε παραλία γιατί η κυβέρνηση δεν εντόπισε σφάλμα πέραν των αυθαίρετων παραλιακών οικισμών.

Η επικέντρωση αποκλειστικά σε αυθαιρεσίες στους παραλιακούς οικισμούς δεν είναι καθόλου παραγωγική για τον επιπρόσθετο λόγο ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αναλάβει να γκρεμίσει οικισμούς. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν ισχυρισμό που αποβλέπει στην μετάθεση ευθυνών σε προηγούμενες κυβερνήσεις δίχως να προσφέρει λύσεις για το μέλλον.   
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει διαρκώς ότι είναι απρόθυμη να ερευνήσει τα λάθη του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Αν η έρευνά της αποκάλυπτε λάθη στον συντονισμό των υπηρεσιών ή στην επιλογή της ηγεσίας τους, τότε θα φανέρωνε μόνη της τις βαρύτατες ευθύνες της για το θάνατο τόσων ανθρώπων. Δεν θα το κάνει. Όσο όμως η ευθύνη αποδίδεται αποκλειστικά στους κατοίκους, στις προηγούμενες κυβερνήσεις και σε ένα υποχθόνιο δίκτυο εμπρηστών, θα μένουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην επόμενη μεγάλη πυρκαγιά. Διότι, κακά τα ψέματα, αυτή θα υπάρξει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ