Πολιτικη & Οικονομια

Η Δούρου πάνω στα καμένα και τους δεκάδες νεκρούς αποτινάσσει την ευθύνη για τα αυθαίρετα από πάνω της

Ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής για τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4513743.jpg
© EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με δεύτερη ανακοίνωσή της, το Σάββατο 28 Ιουλίου, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου φροντίζει με δελτίο ενημέρωσης προς τους συντάκτες ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτινάξει από πάνω της την όποια ευθύνη. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έριξε όλο το βάρος της εθνικής τραγωδίας με τους 88 νεκρούς στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά Αττικής στην άναρχη δόμηση και τα αυθαίρετα που κατά του ισχυρισμούς της, γιγαντώθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, η Ρένα Δούρου τονίζει ότι η κατεδάφιση των αυθαιρέτων είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων. Εκείνη δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τίποτα.

Το ενημερωτικό σημείωμα της Περιφερειάρχου Αττικής, όπως εστάλη από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας το Σάββατο 28 Ιουλίου:

Η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και για την έγκυρη πληροφόρησή τους, ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου και κατεδάφισης παράνομων κατασκευών στα ρέματα:

Η διαδικασία χαρακτηρισμού αυθαίρετων κατασκευών (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 267/1998) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων (οι οποίες γνωρίζουν τις κατασκευές εντός των ρεμάτων ή των παραρεμάτιων ζωνών) και εκκινεί με τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων αυτοψίας από αυτούς. Οι εκθέσεις αυτές, αφού καταστούν οριστικές (με την πάροδο προθεσμίας 30 ημερών χωρίς υποβολή ένστασης ή απόρριψη τυχόν ένστασης από το αρμόδιο όργανο), αποστέλλονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είναι αρμόδια (άρθρο 280 του ν. 3852/2010) για την εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων ή κατασκευών.

Δύο διευκρινίσεις: 1η: Δεν πρέπει να συγχέονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με τις Περιφέρειες (σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87) «Πρόγραμμα Καλλικράτης).

2η διευκρίνιση: ο νόμος 4495/2017 (ΦΕΚ Α΄ 167) «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», που προβλέπει τη μεταβίβαση μέρους των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ λόγω της εκκρεμότητας έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ