Πολιτικη & Οικονομια

Ο Νίκος Κοτζιάς με πόντσο των Ίνκας στη Βολιβία (εικόνα)

Στη Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pontso.jpg

Τη σημασία της συνεργασίας των Πολιτισμών στο πλαίσιο πολυδιάστατων συνεργειών, ως ένα σημαντικό επόμενο βήμα στην ανάπτυξη μίας θετικής ατζέντας ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την έναρξη των εργασιών της 2ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum - ACForum) που διεξάγεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ.

 Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο μακρύ ταξίδι που έκανε αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη χαρά του να συμμετέχει στο Φόρουμ της Λα Παζ, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από την Αθήνα σε συνεργασία με τον Κινέζο ομόλογό του στο πνεύμα της σύνδεσης των αρχαίων πολιτισμών με τη σύγχρονη εποχή.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ φορώντας το παραδοσιακό βολιβιάνικο πόντσο μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης κατανόησης των πολιτισμών , ως «δεξαμενές σοφίας» για την επίλυση σύγχρονων απειλών της ανθρωπότητας, «στη βάση της αρχής του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ισοτιμίας τους, και της αναγνώρισής τους ως πολιτισμούς της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Σε μία εποχή που κυριαρχεί, όπως είπε, η σκληρή ισχύς και η τεχνολογική πρόοδος την επιτείνει,   τελικώς κερδίζουν αυτοί που μιλούν με τη γλώσσα της ήπιας ισχύος, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η διπλωματία, η αίσθηση περί δικαίου, η «πολιτιστική υπεροχή»  στις διεθνείς σχέσεις καταδεικνύοντας την ανάγκη ανάδειξης πιο συντονισμένα της πολιτιστικής διάστασης των διεθνών σχέσεων ώστε να μπορεί να υπάρξει κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού. 

 «Τα τρία στοιχεία του πολιτισμού, η επικαιρότητά του, η ήπια ισχύς,  η οικονομική του διάσταση, η δυνατότητα να συνδέσει και να σταθεροποιήσει τον κόσμο σε μια ασταθή περίοδο, καθιστούν σημαντική τη συνέχιση και την ενδυνάμωση της πρωτοβουλίας μας» υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς.

Υπό το πρίσμα αυτό ανέδειξε και το θέμα της διεύρυνσης του Φόρουμ σε νέα μέλη εστιάζοντας από όλους τους υποψηφίους που εξέφρασαν ενδιαφέρον στον ιδιαίτερο ρόλο που είχε στην ιστορία της ανθρωπότητας και των αρχαίων πολιτισμών η Αρμενία. Πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή στη συνέχεια.

Σημαντικά θέματα συζήτησης, όπως τόνισε είναι η προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και η συναφής αλληλοϋποστήριξη, η προώθηση της κατανόησης των αρχαίων πολιτισμών και της ιστορικής έρευνας για την ανάδειξη της σημασίας και της συνεισφοράς τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, ο συντονισμός των κοινών ενεργειών στα διεθνή φόρα,  η ενίσχυση του διαλόγου και οι πολιτιστικές ανταλλαγές επί επιμέρους εκφράσεων των πολιτισμών μας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε παράλληλα την ανάγκη σε αυτή τη δεύτερη διάσκεψη του Φόρουμ να επεκταθεί ο διάλογος με τη συμμετοχή των λαών και της ακαδημαϊκής κοινότητας των συμμετεχόντων χωρών και ανακοίνωσε ότι άρχισε να λειτουργεί και η ιστοσελίδα του Φόρουμ, καλώντας τους συμμετέχοντες να συνεισφέρουν με περιεχόμενο, ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο αναφοράς για τις δράσεις του Φόρουμ και των μελών του.

«Κατά κάποιον τρόπο» κατέληξε «αυτή η πρωτοβουλία είναι για εμάς σαν ένα μωρό, το οποίο μεγαλώνει, εδώ στα υψίπεδα της Βολιβίας όπου υπάρχει ένα ζωντανός πολιτισμός».

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ