Πολιτικη & Οικονομια

Τέλος και τυπικά το βουλευτικό «επίδομα» στα θερινά τμήματα της Βουλής

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα θερινά τμήματα της Bουλής αρχίζουν την επόμενη Τρίτη ωστόσο το φετινό καλοκαίρι δεν περιλαμβάνει - έστω και τυπικά πλέον- επιδόματα για τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν το μεσημέρι, στον Κανονισμό της Βουλής, όπως αναφέρι η Καθημερινή, καταργείται πλέον η θεσπισθείσα από το 1991 χορήγηση πρόσθετης αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε αυτά τα τμήματα των θερινών μηνών.

Βάσει του Κανονισμού, εκτός από την μηνιαία αποζημίωσής τους οι εκπρόσωποι των πολιτών στο Κοινοβούλιο προέβλεπαν μεταξύ άλλων και πρόσθετη αμοιβή τόσο για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές, όσο και στα θερινά τμήματα.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το ύψος της πρόσθετης αυτής αμοιβής είχε μειωθεί αρκετά, ενώ οι περισσότεροι σημείωναν ατύπως πως ουσιαστικά το «επίδομα» των θερινών είχε κοπεί.

Ωστόσο, ως προς το κρίσιμο και τυπικό μέρος του ζητήματος, η εν λόγω αμοιβή υπήρχε: «Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και της Επιτροπές αυτής» είναι ο τίτλος του Κωδικού «ΚΑ 0122» του ετήσιου προϋπολογισμού. Το ποσό που προβλέπεται για το τρέχον έτος συνολικά (για θερινά και Επιτροπές) είναι 1.321.000 ευρώ.

Στον ίδιο κανονισμό ψηφίστηκαν ακόμα αλλαγές που αφορούν στην αναδιάρθρωση των προβλεπομένων για τη στελέχωση των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς τώρα πλέον προβλέπεται ότι για τα δύο πρώτα κόμματα θα υπηρετούν στα γραφεία τους από 20 υπάλληλοι της Βουλής, δέκα για το τρίτο κόμμα, και από πέντε για τα υπόλοιπα.

Όπως ειπώθηκε μάλιστα, «σήμερα» η αναλογία ήταν 29 για ΝΔ, 16 ΠΑΣΟΚ, 8 για ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης περιοδικού (σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή) της Βουλής, για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης «πάγωσε» επί του παρόντος, μία εκ των αλλαγών που είχαν σχεδιαστεί και αφορούσε την μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι η αλλαγή αυτή συναντούσε την συναίνεση όλων των κομμάτων, ενώ προανήγγειλε και νέο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες».