Πολιτικη & Οικονομια

Ο «Κλεισθένης» «παραδίδει» την Αυτοδιοίκηση στη διαπλοκή

Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση, δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων

23130500_532964950370429_1554648391483806383_n_1.jpg
Γιώργος Πατούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4506309.jpg
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Μας αφορά όλους να υπάρχουν ισχυροί Δήμοι. Δεκάδες μικρά ή μεγάλα έργα και υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητά μας, εκτελούνται από την αυτοδιοίκηση.

Από την επισκευή ενός πεζοδρομίου ή μιας λάμπας σε κολώνα ηλεκτροφωτισμού, μέχρι τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των δημοτικών ιατρείων ή της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Ακόμη και η στήριξη των συνανθρώπων μας που δοκιμάστηκαν κι εξακολουθούν ακόμη να δοκιμάζονται οι αντοχές τους από την κρίση, με ένα φάρμακο, ένα ρούχο ή ένα ζεστό πιάτο φαγητό, στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μέσα από δημοτικές δομές.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία οι Δήμοι μας να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Πιο λειτουργικοί. Οικονομικά πιο δυνατοί, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη.

Ο «Κλεισθένης», το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση, δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.

Δεν προωθεί την αποκέντρωση και τη μεταβίβαση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών, από το Κεντρικό Κράτος προς τα κάτω, όπως ισχύει σήμερα στην Ευρώπη. Δεν ενισχύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Δεν βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.

Ακόμη και η αλλαγή του εκλογικού, ενώ παρουσιάζεται ως απλή αναλογική, επί της ουσίας δεν είναι, αφού καθιερώνεται για πρώτη φορά ένα αλλοπρόσαλλο εκλογικό σύστημα. Ένα σύστημα, όπου αλλού εισάγεται η απλή αναλογική,  για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Κι αλλού το πλειοψηφικό σύστημα. 

Ενώ ο Δήμαρχος, που θα εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία και με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, στη συνέχεια θα καλείται να ασκήσει Διοίκηση, συναλλασσόμενος καθημερινά με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο.

Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται οι παθογένειες του κεντρικού πολιτικού συστήματος και στην αυτοδιοίκηση. Ανοίγουμε «κερκόπορτα» στα συμφέροντα και στις δυνάμεις της διαπλοκής, που χρεοκόπησαν ουσιαστικά τη χώρα μας, να ελέγξουν και τα θεσμικά όργανα των Δήμων και στο τέλος να παραλύσουν τη λειτουργία μας.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αφορά τον καθένα μας, κι όχι μόνον όσους ασχολούνται με τις δημοτικές υποθέσεις, ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων. Γιατί αφορά τη ζωή μας.

Ένα Κράτος, μια Κυβέρνηση, ένας Δήμος, κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους.

Για να είμαστε όμως αποτελεσματικοί, πρέπει να μπορούμε να διοικήσουμε. Να λαμβάνουμε αποφάσεις και να μπορούμε να τις υλοποιούμε.

Αν δεν μπορούμε να λάβουμε καμιά απόφαση, χωρίς να μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαρκούς συναλλαγής, τότε οι Δήμοι μας θα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Κι αυτό θα βλάψει όχι μόνον το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους πολίτες.

Ο «Κλεισθένης» ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στα συμφέροντα να κάνουν κουμάντο και στην αυτοδιοίκηση, καθιστά το θεσμό μας ανίσχυρο απέναντί τους.

Κι αν διαλυθούν οι Δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ