Πολιτικη & Οικονομια

Μαραντζίδης: Η βαθιά εθνικολαϊκιστική ατζέντα της ΝΔ οδηγεί σε ολισθηρό δρόμο

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
marantzidis.jpg
© EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι νέες εκδοχές της Δεξιάς «είναι ένας καινούργιος "δρόμος", εμφανίζεται αυτό το υβριδικό ιδεολογικό και πολιτικό φαινόμενο ενός χώρου που δανείζεται "εκλεκτικά" ιδεολογικά στοιχεία από τον παραδοσιακό συντηρητισμό, από τον οικονομικό κυρίως φιλελευθερισμό, ενώ υιοθετεί και τμήματα της εθνικολαϊκιστικής ατζέντας νέων κομμάτων από το χώρο της νέας άκρας δεξιάς», είπε «Στο Κόκκινο» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, τονίζοντας ότι «είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, το είδαμε στην Αμερική του Τραμπ, στον Κουρτς, τον Σαλβίνι. Εμφανίζεται με διάφορες εκδοχές στα καθιερωμένα κόμματα της δεξιάς, αυτό είναι το ενδιαφέρον αλλά και το ανησυχητικό. Δεν μιλάμε για περιθωριακά, ακραία φαινόμενα, αλλά για την ανάδειξης μίας καινούργιας φυσιογνωμίας κομμάτων της παραδοσιακής κεντροδεξιάς, αυτό που λέμε στην Ευρώπη Λαϊκό Κόμμα».

Για τη ΝΔ και την άποψη ότι η ηγεσία της προσπαθεί να συγκεντρώσει στο κόμμα και να εκφράσει πλήρως το σύνολο της ελληνικής Δεξιάς, ακόμη και το πιο ακραίο, ο κ. Μαραντζίδης είπε ότι «όποιος πιστεύει ότι οι ιδέες, η ιδεολογία, η ρητορική, είναι για λαϊκή κατανάλωση και στο τέλος το μόνο που έχει σημασία είναι να μαζέψουμε τα ψηφαλάκια έχοντας "χρησιμοποιήσει" ιδέες που δεν πιστεύουμε ... αν νομίζουν ότι αυτά είναι χωρίς συνέπεια, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».

«Το γεγονός π.χ. ότι στην περίπτωση του Μακεδονικού υιοθετήθηκε μία ρητορική που είναι απολύτως εθνικολαϊκιστική, δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για την ίδια την φυσιογνωμία της ΝΔ. Θα το βρει μπροστά του ο κ. Μητσοτάκης. Προχθές σε δημοσκόπηση το 45% των Ελλήνων θεωρεί ότι είναι "προδότες" όσοι υποστηρίζουν μία συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα, σχεδόν οι μισοί Έλληνες θεωρούν τους άλλους μισούς προδότες. Ακόμη, 18% λένε ότι συμφωνούν με τη θέση του Μπαρμπαρούση να συλληφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον στρατό, ένας στους πέντε. Αυτά έγιναν έτσι ξαφνικά; Διαμορφώνονται επειδή στο χώρο της κεντροδεξιάς υιοθετείται, για λόγους εκλογικής τακτικής, οργανωτικούς ή άλλους, μία βαθιά δεξιά, εθνικολαϊκιστική ατζέντα, αυτό είναι ολισθηρός δρόμος», προειδοποίησε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ενώ για καιρό οι απόψεις του αποτελούσαν «σημαία» για πολλούς στην ΝΔ, ενώ εσχάτως αντιμετωπίζεται ως «πολιτικός γενίτσαρος», ο κ. Μαραντζίδης είπε ότι ανήκει «σε αυτόν τον χώρο που αποκαλούμε προοδευτικό φιλελεύθερο και η ατζέντα μου είναι σταθερή. Αυτό που σήμερα αλλάζει δεν είναι η ατζέντα των προοδευτικών φιλεύθερων, αλλάζει ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς σε όλο τον δυτικό χώρο και διαμορφώνεται μία νέα διαιρετική τομή στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε νέες ιδεολογικές συμμαχίες και αντιπαραθέσεις. Όσοι από την μία είμαστε υπέρμαχοι των φιλελεύθερων αξιών, της κοινωνίας, της ελεύθερης έκφρασης, της ανοιχτής Ευρώπης, δεν μπορούμε παρά να βλέπουμε με τρομερή επιφύλαξη (για να μην πω εχθρότητα) τα φαινόμενα Ορμπάν, Κατσίντσι, Κουρτς, Σαλβίνι). Με αυτή τη φυσιογνωμία αυτού του χώρου πρέπει να υπάρχει μία ιδεολογική αντιπαράθεση ανθρώπων που κινούνται στο χώρο του φιλελευθερισμού. Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στα φαινόμενα Ορμπάν, Κατσίνσκι κτλ. Δεν θα είναι η Ευρώπη που θέλουμε, ο κόσμος που θέλουμε, θα είναι ένας πιο σκοτεινός κόσμος. Δεν έχω καμία διάθεση να σιωπήσω απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα», όπως τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ