Πολιτικη & Οικονομια

Κοτζιάς: Μόνο η ΝΔ ως κυβέρνηση έχει συζητήσει περί «Τσαμουριάς»

«Είναι αστείο κάποιοι να θεωρούν ότι η Βόρεια Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kotzias.jpg
EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας

«Ουδέποτε συζήτησα, ούτε πρόκειται να συζητήσω θέματα "Τσαμουριάς", η μόνη κυβέρνηση που τα συζήτησε -και έχω διπλωμάτες μάρτυρες από τις συζητήσεις που έγιναν- είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την δεκαετία του '90» σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Τόνισε παράλληλα ότι «είναι αστείο κάποιοι να θεωρούν ότι η Βόρεια Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να συνεννοηθούμε. Αναγνωρίζουμε τα σύνορα όπως διαμορφώθηκαν με βάση την Τελική Πράξη του Ελσίνκι; Αναγνωρίζουμε την Τελική Πράξη των Παρισίων του 1926; Αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων; Αναγνωρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε να στηριχθούμε σε αυτό;».

Μερικοί, όπως είπε, «θυμίζουν τις χειρότερες παραλλαγές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όταν εκδηλώνει πρόθεση αναθεώρησης συνόρων, συνθηκών και συμπεριφορών. Δεν είναι παιχνίδια αυτά. Κάποιοι κάνουν μικροκομματικά παιχνίδια και μέσα στη ΝΔ, λένε ασύστολα ψέματα -ότι τάχα ανταλλάσσουμε Τσαμουριά με Βόρεια Ήπειρο κτλ. Φαίνεται να ξεχνούν ότι αυτό που ονομάζουμε σήμερα Βόρεια Ήπειρο ανήκει σήμερα σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος. Αν είναι, να το πουν ευθέως: θέλουν αλλαγή συνόρων; Θέλουν να κάνουμε πόλεμο και να αλλάξουμε τα σύνορα; Ή εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και να πιστοποιούμε και εφαρμόζουμε τις διεθνείς συμφωνίες»;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ