- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ντ. Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν είναι πλέον ένας ηγέτης με εξουσίες ρωσικού τύπου
Τι είπε για την οικονομία, το προσφυγικό αλλά και τη γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα
Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha 9,84 και στον Νίκο Μάνεση για την επανεκλογή Ερντογάν, την νέα φάση που μπαίνουν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας αλλά και τη γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε. Το πήρε δυνατά, 52,5% από τον πρώτο γύρο είναι μία σαφής, μεγάλη νίκη. Αν δείτε τον χάρτη, με εξαίρεση τις κουρδικές περιοχές και τα παράλια, η Τουρκία είναι κατακόκκινη, δηλαδή, στο χρώμα του Ερντογάν.
Από ‘δω και πέρα, είναι ένας ηγέτης με υπερεξουσίες ρωσικού τύπου, από το Σύνταγμα πλέον και μία πλειοψηφία στην Βουλή αν βάλετε μαζί και τον υπερεθνικιστή των Γκρίζων Λύκων» είπε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε ότι «Πρακτικά μπαίνει σε μία καινούργια βάση. Έχει 2 μεγάλα ζητήματα να αντιμετωπίσει.
Nα σταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία, που παρουσιάζει προβλήματα παρά την ανάπτυξη 7% που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο διότι έχει πληθωρισμό πολύ υψηλό και ασταθές νόμισμα και η δεύτερη κίνησή του θα είναι μία στροφή προς την Δύση. Θα πρέπει να επαναφέρει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ εκεί που παραδοσιακά ήταν και να κάνει και μία κίνηση προς την Ευρώπη».
«Πρέπει να βάλει στην σκακιέρα της Τουρκίας και στον δημόσιο διάλογο την ευρωπαϊκή προοπτική με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Έχει και το χαρτί του προσφυγικού».
Σε ό,τι αφορά στη σχέση με την Ελλάδα η Ντόρα Μπακογιάννη, επεσήμανε ότι «Μπαίνουμε σε μία καινούργια φάση με ένα συνομιλητή που τον ξέρουμε και δεν έχουμε πολλά καινούργια να περιμένουμε.
Είναι λιγότερο εθνικιστής από την αντιπολίτευσή του. Υπήρξε ανταγωνισμός εθνικισμού στην προεκλογική ρητορική. Μεταξύ της αντιπολίτευσης και του Ερντογάν, ο τελευταίος ήταν ο πιο μαζεμένος».
«Το κουρδικό κόμμα μπήκε στην Βουλή και αυτό είναι ένα καλό μήνυμα» είπε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα τι θα έκανε η ίδια εάν ήταν σήμερα Υπουργός Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «Θα του έστελνα το τυπικό συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την νίκη του και θα προσπαθούσα να ξαναδημιουργήσω σοβαρούς διαύλους επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
«Αν θέλουμε να απελευθερωθούν οι 2 στρατιωτικοί που είναι ο πρώτος μας στόχος και να επέλθει νηνεμία στις σχέσεις, πριν αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά για τα όποια προβλήματα, xρειαζόμαστε έναν καινούριο δρόμο με την Τουρκία. Ένα «roadmap» που λέμε στην Ευρυτανία».
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ημερών με την γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα.
«Μας κούρασε το θέμα. Αντιλαμβάνομαι την επικοινωνιακή ανάγκη να φύγουμε από την ουσία και να μείνουμε στην επιφάνεια κι αυτό το έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία, ένα θέατρο καταπληκτικό, το θέατρο της γραβάτας».
«Αλλά είναι μονόπρακτο που τελείωσε. Είναι ώρα να σοβαρευτούμε και να δούμε τί ακριβώς μας περιμένει στην οικονομία».
«Με κλειστές τράπεζες, με capital controls ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά, που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της χώρας. Τον πλήρη αφελληνισμό των τραπεζών και με τρία χρόνια πρόσθετα μέτρα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Και τα τελευταία είναι αυτά που ψήφισε ο κ. Τσίπρας με το 4ο μνημόνιο.
Δεν είναι στο θέμα της ερμηνείας αν πληρώνουμε διότι πληρώνουμε τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα του πρώτου εξαμήνου κυρίως».
Επεσήμανε δε ότι «Εμείς είμαστε πάρα πολύ μετρημένοι. Δεν σκίζουμε μνημόνια, δεν σκίζουμε συμφωνίες, δεν περιμένουμε ότι θα βαράνε νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και γι’ αυτό είμαστε μετρημένοι. Έχουμε μία διαφορετική φιλοσοφία.
Όλο το παιχνίδι θα κριθεί από το να μεγαλώσουμε την πίτα. Με μία μικρή πίτα, όσο και να τα κόψεις τα κομμάτια, ο καθένας θα πάρει ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι.Με μία πίτα μεγάλη έχεις την δυνατότητα και να κάνεις σοβαρή κοινωνική πολιτική και να διορθώσεις αδικίες» επεσήμανε οι κ. Μπακογιάννη.
«Τι χρειάζεται για να μεγαλώσει η πίτα; Χρειάζεται η ανάπτυξη. Να έρθει σταθερότητα, φορολογικό σύστημα σταθερό με μειωμένους συντελεστές, να μπορεί να μπει πάλι η οικονομία μπροστά για να ανασάνει και να προσφέρει περισσότερα».
«Όταν μειώνεις την ανεργία, αμέσως ανασαίνουν τα ταμεία. Τα 370 ευρώ είναι μέθοδος Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά.
Η Ντόρα Μπακογιάννης ερωτηθείσα για το προσφυγικό δήλωσε ότι «Στην πρώτη φάση το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία αλλά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Χρειάζεται η Ελλάδα να μην καμφθεί και να επιμείνει στην θέση την οποία άρθρωσε ο κ. Τσίπρας και είναι μία λογική θέση αυτή που υπερασπίστηκε».
«Είναι αδιανόητο να μιλάμε για επιμερισμό των προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου και όχι για επιμερισμό σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που να καλύπτουν όλη την Ευρώπη» επεσήμανε.
«Δεν είναι θέμα αλληλεγγύης αλλά είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων προς εμάς, την Ιταλία, την Ισπανία. Δεν μας κάνει κάποιος χάρη. Στην Ενωμένη Ευρώπη υπάρχουν και υποχρεώσεις εκτός από δικαιώματα».
Για την κρίση, τέλος, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Άμεσα χρειάζεται ένα μάζεμα του κράτους. Επί Τσίπρα αύξησε τις δαπάνες.
Προσέθεσε υπαλλήλους, μετακλητούς, γραμματείς, φαρισαίους, ρουσφετολογικούς διορισμούς. Πρέπει να μειώσουμε την φορολογία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Ποιες περιοχές ωφελούνται από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εύνοια. Απαιτεί κανόνες. Και όταν παραβιάζονται, θα το λέμε με το όνομά του» σημειώνει η πρώην υπουργός
«Πορεύθηκε με το ταλέντο του, με ειλικρίνεια και με γνήσιο αυθορμητισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.