Πολιτικη & Οικονομια

H ομιλία του Τσίπρα

Νίκος Μαραντζίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άκουσα ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σταθώ στα εύκολα (μετακομμουνιστικός λαϊκισμός κλπ). Επιτέλους, εκεί οι λογογράφοι, σταματήστε να γράφετε κοπιάροντας μονίμως το κομμουνιστικό μανιφέστο και τα φαντάσματα που πλανώνται από πάνω μας. Έχει καταντήσει μονότονο και δείχνει και έλλειψη φαντασίας.

Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω τα «δύσκολα». Οι τρεις προτάσεις πολιτικής μεταρρύθμισης που άκουσα από τον Α. Τσίπρα: α) εισαγωγή δημοψηφισμάτων, β) απλή αναλογική, γ) βουλευτές με θητεία, με βρίσκουν σύμφωνο. Αν έλεγε επιπλέον δ) εισαγωγή του θεσμού της ανάκλησης για όσους ασκούν εκτελεστική εξουσία μετά από συλλογή υπογραφών, ε) πλήρη διαχωρισμό νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με εισαγωγή του ασυμβίβαστου της ιδιότητας βουλευτή και υπουργού, θα θεωρούσα τις προτάσεις τολμηρό βήμα προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος.

Ελπίζω οι δυνάμεις της δημοκρατικής μεταρρύθμισης και της λογικής να μην εμφανιστούν για άλλη μια φορά φοβισμένοι υπερασπιστές ενός κλειστού πολιτικού παιχνιδιού. Θα εκχωρήσουν στο λαϊκισμό πολλά.