Πολιτικη & Οικονομια

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό - Πληροφορίες για διάγγελμα Τσίπρα

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του στην οποία θα συζητήσουν για την τελική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, στη συνέχεια θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και πιθανότατα θα ακολουθήσει διάγγελμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δεύτερο και τελικό τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ μεταφέρεται για το απόγευμα καθώς πρέπει να ενημερωθεί και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.

Σημειώνεται ότι εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία για την ονομασία -σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija)- τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία –πιθανότατα στις Πρέσπες– και αυτή θα κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε στο τέλος του μήνα να απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ιούλιο να της απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 μ.μ., χθες, πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ, έπειτα από κύκλο έντονων διεργασιών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οπως όλα δείχνουν, οι δύο πρωθυπουργοί χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μια σειρά από αλλαγές στο βασικό κείμενο επί του οποίου κατέληξαν στις διαπραγματεύσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πριν το περίφημο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα είχαν προηγηθεί πολλά άτυπα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ηγετών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να κλείσει η συμφωνία. Πιθανότατα το όνομα που θα επιλεγεί θα είναι μεταφράσιμο και στα αγγλικά, όπως το πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τελευταία στιγμή (North Macedonia). Η ελληνική πλευρά είχε αφήσει τα Σκόπια να επιλέξουν ένα από τα τρία ονόματα της λίστας Νίμιτς που είχαν παραμείνει στο τραπέζι.

Το «Άνω Μακεδονία», που θα προτιμούσε η Αθήνα δεν επιλέγεται από τον Ζάεφ, επειδή οι Βούλγαροι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, επειδή στην άνω Μακεδονία βρίσκεται και η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν. Η εν λόγω περιοχή, όμως, βρίσκεται και στη βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η άνω και η βόρεια Μακεδονία γεωγραφικά είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο πράγμα.