Πολιτικη & Οικονομια

Άκαρπη η συνάντηση Πατούλη - Σκουρλέτη

Για τις «κόκκινες γραμμές» της αυτοδιοίκησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skourletis_patoulis.jpg

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και των επικεφαλής των παρατάξεων είχε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, όπου και του παρέδωσαν υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι».

Ωστόσο από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αναφορά σε τροποποιήσεις και αλλαγές σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. 

«Αποδεχθήκαμε τη πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν το κύρος του θεσμού μας και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν τη διάθεση, ούτε και την πρόθεση να μας ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας. Με τον κ. Σκουρλέτη έχουμε διαφορετική φιλοσοφία» επεσήμανε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γιώργος Πατούλης.

«Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, έστω και αυτή τη στιγμή να προβεί σε αλλαγές ουσίας του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ο ίδιος προσωπικά την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης» επεσήμανε μεταξύ άλλων. 

Οι κόκκινες γραμμές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Κ.Ε.Δ.Ε. επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει τέσσερις προϋποθέσεις, που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αυτοδιοίκησης.

-Διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί. 

-Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας κι ανεξαρτησίας των Δήμων.

-Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού

-Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης πριν την οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Στο υπόμνημά της, η ΚΕΔΕ επιμένει στην πάγια θέση της και διεκδικεί τα εξής:

-Καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, πριν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του μοντέλου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

-Ο διάλογος να διεξαχθεί πάνω σε «μηδενική βάση», με συγκεκριμένη ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

-Στο διάλογο θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα Υπουργεία κι όχι μόνον το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού η μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων αφορά το σύνολο του Κεντρικού Κράτους.

-Το νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις αλλαγές που ήδη συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση και να τις ενσωματώνει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και Γιάννης Καραγιάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ.  Γιάννης Μουράτογλου, ο Απόστολος Κοιμήσης, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο Γιώργος Ιωακειμίδης,  επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και η Ελπίδα Παντελάκη ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ