Πολιτικη & Οικονομια

Χαμός με τα Ε1 των συνταξιούχων: Κινδυνεύουν με πρόστιμα όσοι υπέβαλαν δήλωση

Επειδή άλλαξαν χωρίς καμία ενημέρωση τις βεβαιώσεις αποδοχών του Γενικού Λογιστηρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουρές στην Εφορία
Εφορία © EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Το μπάχαλο του ΕΦΚΑ απειλεί να τινάξει στον αέρα και τις φορολογικές δηλώσεις Ε1, καθώς ούτε το Κράτος δεν μπορεί να υπολογίσει σωστά τι χρήματα πήραν το 2017 οι συνταξιούχοι και τι φόρο πρέπει να πληρώσουν φέτος.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, συνταξιούχοι του δημοσίου διαπιστώνουν ότι άλλαξε η βεβαίωση αποδοχών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τα εισοδήματα του 2017. Αλλάζοντας τα ποσά στην βεβαίωση αποδοχών, αλλάζει και το φορολογητέο εισόδημα που δηλώνεται στο φετινό Ε1.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και από την Γενική Γραμματεία Πληρφοροριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν στο protothema.gr ότι όντως «έγιναν αλλαγές στα εκκαθαριστικά κάποιων συνταξιούχων του δημοσίου». Ουδείς γνώριζε να πει όμως γιατί και για ποιους έγιναν οι αλλαγές αυτές. Παρέπεμπαν μόνον στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου έχουν «μετακομίσει» εδώ και ένα μήνα στον ΕΦΚΑ!

Επί της ουσίας, το σίγουρο είναι ότι οι υπηρεσίες Συντάξεων του Δημοσίου εξέδωσαν λάθος βεβαιώσεις.

Στην ουσία πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου “καψόνι” του κράτους στους συνταξιούχους καθώς:

  • υπερήλικες φορολογούμενοι ή οι λογιστές ή όποιους τους εξυπηρετεί θα πρέπει να ελέγξουν μέσω ίντερνετ αν άλλαξε η βεβαίωση αποδοχών που είχε εκδοθεί και αναρτηθεί στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση συνταξιούχων», χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr)
  • κάποιοι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ξαφνικά πως εμφανίζονται να πήραν περισσότερα ή λιγότερα, σε σχέση με όσα έδειχνε η προηγούμενη Βεβαίωση Αποδοχών από συντάξεις, χωρίς να ξέρουν πού ήταν το λάθος και ποια βεβαίωση είναι τελικά η σωστή. Με βάση όμως την τελευταία Βεβαίωση, θα πρέπει να συντάξουν και δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγαλύτερος ή μικρότερος φόρος, σε σχέση με την προηγούμενη Βεβαίωση Αποδοχών που είχε αναρτηθεί.
  • όσο δεν αποσαφηνίζεται πού έχει γίνει λάθος, δεν γίνεται σαφές και εάν το πρόβλημα αφορά μόνον συνταξιούχους Δημοσίου ή τα ίδια λάθη έχουν γίνει και σε συνταξιούχους άλλων Ταμείων -ή και εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου ακόμα.
  • όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση Ε1 (συνολικά έχουν καταθέσει την δήλωσή τους ως τώρα 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά) πρέπει να μην εφησυχάζουν αλλά να ελέγξουν από μόνοι τους -αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή ειδοποίηση προς το παρόν- μήπως πρέπει να αλλάξουν την δήλωση που κατέθεσαν.
  • όσοι διαπιστώσουν ότι υπάρχουν διαφορές με βάση την νέα Βεβαίωση Αποδοχών, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση.
  • αν την υποβάλουν όμως άμεσα τώρα, το σύστημα Taxisnet τις δέχεται επιβάλλοντας πρόστιμο. Το πρόστιμο μπορεί, θεωρητικά, να διαγραφεί εκ των υστέρων από την ΑΑΔΕ, αλλά ούτε για αυτό υπάρχει επίσημη ενημέρωση ή δέσμευση.
  • αν δεν θέλουν να μπλέξουν με τα πρόστιμα, μπορούν να περιμένουν πότε θα ανοίξει το Taxisnet για τις τροποποιητικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα στο κατακαλόκαιρο να έχουν την έγνοια τους να κάνουν ξανά φορολογική δήλωση, πριν λήξει η προθεσμία για τις τροποποιητικές δηλώσεις, γιατί τότε απειλούνται και πάλι με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ