Πολιτικη & Οικονομια

Σε ποιον τομέα δημιουργούνται νέες ευκαιρίες απασχόλησης

Σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΒ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sev23423.jpg

Ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία δημιουργούν οι μεταβολές που συντελούνται στην οικονομία, την τεχνολογία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο σε σχέση με την ενέργεια και τη διαχείρισή της, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΣΕΒ.

Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, που αποσκοπεί στην από-ανθρακοποίηση (decarbonization), την αποκέντρωση (decentralization) και την ψηφιοποίηση (digitalization), έχουν επηρεάσει και θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον το προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με το ζήτημα της ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδόν στο σύνολό τους οι επιμέρους βιομηχανικοί κλάδοι έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μεταξύ 2000, 2008 και 2015, με εξαίρεση τον κλάδο των μη σιδηρούχων μετάλλων (αλουμινίου) στον οποίο παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης μεταξύ 2008 και 2015.

Επίσης, η βιομηχανία αλουμινίου συμμετέχει με το μεγαλύτερο ποσοστό (27%) στη βιομηχανική τελική κατανάλωση ενέργειας και ακολουθούν με μικρότερη συμμετοχή η βιομηχανία των μη μεταλλικών ορυκτών (24%), η βιομηχανία τροφίμων και καπνού (17%), η χημική-πετροχημική βιομηχανία (7%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Τα επαγγέλματα και οι ειδικότητες που προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές είναι μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, και λοιποί μηχανικοί, στελέχη πληροφορικής, στατιστικοί, οικονομολόγοι κ.α.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ