Πολιτικη & Οικονομια

Σταύρος Θεοδωράκης: Έτσι θα περιορίσουμε τα Fake News

«Πρέπει να μπουν κανόνες» τόνισε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
theodorakis2342.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Tην εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και στα διαδικτυακά μέσα, καθώς και να υπάρξει αυξημένη ευθύνη των δημοσιογράφων ώστε να «ελεγχθούν» οι ψεύτικες ειδήσεις, πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας σε ημερίδα-workshop για τα Fake News που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε μεταξύ άλλων την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα στα δημοτικά σχολεία. Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο παράδειγμα της Γαλλίας.

«Ο Μακρόν έχει πάρει κάτι ενδιαφέρουσες αποφάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα και πιστεύω οτι η Ε.Ε., ως θεσμός πια, πρέπει να αποφασίσει να αντιπαρατεθεί με τους πολυεθνικούς κολοσσούς που κατέχουν τα κοινωνικά δίκτυα» είπε, διευκρινίζοντας πως μιλάει για κανόνες, με στόχο την αξιολόγηση, την ιεράρχηση και τελικά την ανάλυση και σύνδεση των γεγονότων με την πραγματικότητα των πολιτών.

Υπογράμμισε, μάλιστα, την αντίθεσή του με την απορρύθμιση, με το ότι ο καθένας μπορεί να απαντάει στην ψευδή είδηση, χωρίς να μπορεί να παρέμβει η πολιτεία ή να παρέμβει ένας μεγάλος θεσμός όπως η Ε.Ε.. Σημείωσε, δε, πως οι αποφάσεις πρέπει να είναι αυστηρές, «ακόμη κι αν θα πρέπει να καθυστερήσουμε την τεχνολογική επέκταση στα κοινωνικά δίκτυα».

«Οι κανόνες προηγούνται, πρέπει να τεθούν και τα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτα σε αυτήν την ανοδική φάση που έχουν στην επιρροή της κοινής γνώμης» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Ειδική βαρύτητα έδωσε επίσης στην εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, προτείνοντας «να αφαιρέσουμε άχρηστη γνώση από τα δημοτικά σχολεία για να προσθέσουμε πληροφόρηση για αυτό που συμβαίνει στα παιδιά μας, για αυτό που ζουν στο διαδίκτυο, για αυτό που ζουν στα κινητά τηλέφωνα. Να ενημερωθούν από τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά».

Τέλος, υποστήριξε ότι «τα fake news μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι, αρκεί να αποφασίσουν πως δεν θα υπακούν σε κομματικές εντολές, κυβερνητικές εντολές και σε εντολές φορέων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ