Πολιτικη & Οικονομια

Κοντονής: Η αυτοάμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη

Διαφοροποείται από τις δηλώσεις Τόσκα ο υπουργός Δικαιοσύνης

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kontonis.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το δικαίωμα των πολιτών στην αυτοάμυνα υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Δημήτρη Κρεμαστινού, και διαφοροποιώντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα

«Ο θεσμός της άμυνας δικαιολογείται απολύτως», είπε ο κ. Κοντονής  εξηγώντας παράλληλα ότι η πολιτεία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να δρουν αυτοδυνάμως όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά του. 

«Ο νόμος δίνει το δικαίωμα, αλλά θέτει και τα όρια άσκησης του δικαιώματος. Στο άρθρο 23 που είναι η υπέρβαση, ο νομοθέτης λέει ότι μένει ατιμώρητος ο πολίτης αν ενήργησε εξ αιτίας φόβου ή ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση. Δηλαδή, αρκεί να υπάρχει ψυχική πίεση για να μείνει η πράξη ατιμώρητη. Το νομοθετικό οπλοστάσιο είναι υπερπλήρες», τόνισε ο κ. Κοντονής και σημείωσε ότι «η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά, και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά».

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή το περιστατικό του 88χρονου που πυροβόλησε εναντίον ληστών που εισέβαλαν στο σπίτι του, ότι μόνο οι αρμόδιες αρχές έχουν δικαίωμα στην νόμιμη βία.

Αναφερόμενος στο ίδιο περιστατικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τα αστυνομικά όργανα να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση που είδαμε και στον Τύπο είχαμε παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία… Όμως η αντίδραση του 88χρονου είναι φανερό ότι έγινε στο πλαίσιο του νόμου» σχολίασε ο κ. Κοντονής.

«Μού έκανε εντύπωση πως μεταχειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές τον δράστη. Έχουμε έναν υπέργηρο και τα αστυνομικά όργανα του πέρασαν χειροπέδες. Θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία, κατά γενική ομολογία να δώσει σωστές κατευθύνσεις γιατί η εικόνα που εξεδόθη ήταν άδικη», συνέχισε.

«Δυστυχώς ορισμένοι εισαγγελείς δείχνουν μια ευθυνοφοβία σε αυτές τις περιπτώσεις και ασκούν διώξεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμυνα και οι πράξεις τους βάσει του Ποινικού Κώδικα μένουν ατιμώρητες», τόνισε ο κ. Κοντονής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ