- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το συγκινητικό «αντίο» του Σταύρου Θεοδωράκη για τον «φοβερό» Άγγελο Δεληβορριά (εικόνα)
Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ελληνικό περιεχόμενο στην έννοια «σύγχρονο Μουσείο»
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αποχαιρετά τον τεράστιο ακαδημαϊκό και επί σειρά ετών διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Facebook.
«Ο Άγγελος Δεληβοριάς δεν ήταν 81 ετών. Ήταν 30 – 50 – 70. Ανάλογα τη στιγμή. Μπορούσες να συζητήσεις μαζί του για τα αντρικά δαχτυλίδια, τα άσχημα της πολιτικής, το τέρας της γραφειοκρατίας, τα «αν» της ζωής, τα όμορφα ταξίδια. Τα κορίτσια και τη ζωγραφική.
Και δεν υπήρξε απλώς «Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη». Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ελληνικό περιεχόμενο στην έννοια «σύγχρονο Μουσείο».
Τον τελευταίο καφέ τον ήπιαμε στην ταράτσα της Κουμπάρη. Ήθελα μια συμβουλή. Όπως τότε, τον χειμώνα του ’14 που ξεκινούσε το Ποτάμι. Μου έδωσε κάποιες απαντήσεις και δώσαμε ραντεβού για τον Μάιο. «Να κάνω πρώτα την ομιλία στην Ακαδημία». Σήμερα Τρίτη ήταν προγραμματισμένη η επίσημη υποδοχή του στην Ακαδημία Αθηνών. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας εξελέγη το ‘16 αλλά σήμερα ήταν η τελετή και θα μιλούσε για την «Ανθρώπινη μορφή στην αρχαία ελληνική τέχνη».
Δύο μήνες ετοίμαζε την ομιλία του. Έτσι έκανε πάντα. Να μην του ξεφύγει ένα «ν». Έτσι διοικούσε και το Μπενάκη. Η ίδια σημασία στα έργα τέχνης και στα καλάθια των αχρήστων. Ακόμη και το τσιγάρο στα χέρια του ήταν αρμονικό. Και η σοφία, στριμωγμένη στο μυαλό του, έβγαινε πάντα με ηρεμία. Η φωνή του ημέρευε τους αφηνιασμένους. Και το χαμόγελο του… μαγνήτης!
Ήταν φοβερός ο Άγγελος.
Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό. Η μεγαλύτερη ίσως για τον πολιτισμό ΜΑΣ.
Και δυο φωτογραφίες του:
Η μια είναι από εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού το ’14 και η άλλη από μια γιορτή στην Ανάβυσσο το περασμένο καλοκαίρι, τραβηγμένη με το κινητό μου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δίνοντας μάχη με τον καρκίνο
Στο συνέδριο Powergame – Economist ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
«Με μαθηματικούς τύπους, έβγαλαν ό,τι ποσοστά ήθελαν», λέει η πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.