Πολιτικη & Οικονομια

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το περιστατικό με το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tzanakopoulos.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της» διεμήνυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το περιστατικό με το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, τόνισε όμως ότι δεν υπήρξε παρενόχληση και ότι η Τουρκία ζήτησε «σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε». 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε αιχμηρά ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει». 

«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» συνέχισε  κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι «υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, και χρέος μας είναι να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας να μην υψώνουμε τους τόνους». 

Όπως επισήμανε, στο Αιγαίο η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τετελεσμένα, ότι έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες και ότι θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, καθώς δεν την έχει βοηθήσει και η πολιτική της. 

«Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες»

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στους τρεις νεαρούς που σήκωσαν πέντε σημαίες σε βραχονησίδες τονίζοντας ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα». Όπως σημείωσε επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες για να αποφευχθούν αρνητικά περιστατικά.

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι με τη στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης χάνει αντί να κερδίζει έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων» τόνισε. «Οποιαδήποτε διμερής διάφορα της Ελλάδας με τρίτη χώρα είναι και θέμα της ΕΕ».

«Αντέδρασαν όπως αντέδρασαν γιατί έδειξαν ότι ιδρώνει το αυτί τους, είναι απομονωμένοι... Εμείς δεν έχουμε λόγο κανένα να ανεβάζουμε τους τόνους» ανέφερε δε για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα» 

Όσον αφορά το θέμα των οχτώ τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν σε φυλακή της Αδριανούπολης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις, οι οχτώ Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Το έχει πει κι ο πρωθυπουργός, τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, άλλα υπάρχουν δικαιοκρατικές διαδικασίες». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ