- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοτζιάς για ονοματολογικό: Ελλάδα και ΠΓΔΜ δεν μπορούν να τα πάρουν όλα
«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός»
«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε.
«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.
«Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου»
Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κόσοβο, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσις.
Ο κ. Κοτζιάς έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει διπλωματικό γραφείο του Κοσόβου στην Αθήνα, αλλά εμπορικό, εξηγώντας ότι από το 2014 υπάρχει μία σχετική συμφωνία και διευκρινίζοντας αυτό δεν αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία. «Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται, όχι μονόπλευρα, αλλά στην ολότητά τους. Αυτό πρέπει να το θυμούνται όλοι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε κρίση αξιοπιστίας στην Αριστερά», σημείωσε
Ενισχύεται η ναυπηγική δραστηριότητα στην Ελλάδα
Ποιοι και πώς θα το λάβουν
Ραγδαίες ανακατατάξεις στη Βουλή μετά τη διάλυση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς
«Δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν από το παλαιό σύστημα»
Η επιστροφή των αρχαιοτήτων αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών
Στο διεθνές συνέδριο «Artificial Intelligence - Consequences and Limits» η Υπουργός Παιδείας
«Δεν αναφέρομαι σε φυλακές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Μειωμένες κατά 12% οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία»
Τι θα γίνει τελικά με τα vouchers διακοπών
«Ο Τσίπρας δεν ανήκει στη σύγχρονη ανανεωτική Αριστερά», τόνισε η βουλεύτρια Φλώρινας
Κρίθηκε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος
«Η κοινωνική πολιτική κρίνεται εκεί όπου είναι πιο δύσκολο να φτάσει», τόνισε η υπουργός
Στο επίκεντρο η κοινή βούληση Ελλάδας και Παναμά για ενδυνάμωση των διμερών τους σχέσεων
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών
Στόχος η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας
«Κατασκευάζονται 23 νέα τρένα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.