Πολιτικη & Οικονομια

Κοτζιάς: «Στην Τουρκία αρέσει να παίζει με τη φωτιά»

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ελληνοτουρκικής ύλης στο γερμανικό «Spiegel»

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kotzias_-_panagopulos.jpg
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με θέμα τα ελληνοτουρκικά δημοσιεύει στο νέο τεύχος του το έγκυρο γερμανικό περιοδικό«Der Spiegel».

Λεπτομερέστερα, κάτω από τον τίτλο «Στην Τουρκία αρέσει να παίζει με τη φωτιά», ο κ. Κοτζιάς λέει, ανάμεσα στ΄άλλα:

  • Οι απαντήσεις «με διπλωματικά μέσα σε προκλήσεις, ακόμα και στρατιωτικές, δεν πρέπει να λοζίζονται ως αδυναμία. Είναι συμπεριφορά ευθύνης. Αυτό δείχνει δύναμη χαρακτήρα και δυνατοτήτων... Δεν πρόκειται να πάμε ποτέ σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους»
  • «Εμείς τους 8 δεν τους συλλάβαμε. Οι 8 ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα. Οι δικοί μας στρατιωτικοί δεν ζητούν άσυλο στην Τουρκία. Συνελήφθησαν παρά τη θέλησή τους... Θα χαθούν και δικοί τους στρατιωτικοί, όπως συνέβαινε κατά καιρούς»
  • «Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη», τα υπάρχοντα προβλήματα «πρέπει να λύνονται διπλωματικά, ειρηνικά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο»
  • «Με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες θωρακίζουμε την άμυνά μας. Έχουμε καλό προσωπικό. Και υλικό. Τα έξι γερμανικά υποβρύχια είναι τρομερό όπλο στις θάλασσες. Η Τουρκία επενδύει σε μεγάλα project, όπως η παραγγελία αεροπλανοφόρου, όμως η Ελλάδα έχει 2.000 νησιά»
  • Ο Τούρκος πρόεδρος  κ.  Ερντογάν «βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης νευρικότητας... τον απασχολούν πολύ τα ενεργειακά και πως θα διεκδικήσει, ακόμα και παράνομα,  δικαιώματα της Τουρκίας στον ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου... Θέλει να κάνει τις χώρες στον περίγυρο της Τουρκίας περιφερειακές και να ηγεμονεύει στην περιοχή ... Φαίνεται ότι θέλει εκτουρκισμό της Ευρώπης με αυταρχικότητα, σκληρότητα, σε σχέση με συμμάχους: Όταν συλλαμβάνει π.χ. Αμερικανό πάστορα, Γερμανούς δημοσιογράφους, Έλληνες στρατιωτικούς»
  • Ως προς αλλαγή συνόρων: ο κ. Ερντογάν «προς το παρόν δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση» ούτε «μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα... Υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο»
  • Σχετικά με τη «διάθεση παρενόχλησης της χώρας, δημιουργίας επεισοδίων, αμφισβήτησης της κυριαρχίας της δικής μας και κατά συνέπεια της ΕΕ σε σειρά από θαλάσσιες περιοχές και χώρους, ... ξέρει ότι με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με το Ιράκ ή τη Συρία, αλλά με ένα συγκροτημένο κράτος, με μεγαλύτερες ικανότητες και δυνατότητες»
  • Για τον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο: Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουν διαφορετικά μέσα και τρόπο συμπεριφοράς
  • Για την Τουρκία, σε σύγκριση με την ΠΓΔΜ: «Τρία χρόνια προσπαθούμε. Έγιναν βήματα. Αλλά η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πάλι θα προσπαθήσουμε, αλλά να το καταλάβουν ότι το κάνουμε από ευθύνη και όχι αδυναμία. Οι διαφορές με τα Σκόπια είναι προβλήματα ιστορικού χαρακτήρα, ταυτότητας, κληρονομίας και πολιτισμού. Τα ζητήματα αυτά είναι ευαίσθητα. Μπορούν όμως να λυθούν με τόλμη όπως κάνουμε τώρα. Ενώ με την Τουρκία έχουμε προβλήματα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικών διεκδικήσεων. Η Τουρκία διεκδικεί χώρο, όχι κληρονομιά. Ελπίζω θα "συνέλθει" και θα μετρήσει καλύτερα και το μπόι και το συμφέρον της».



 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ