Πολιτικη & Οικονομια

Οι απαντήσεις του Forrest Gump 242

Μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα για την άρση των διακρίσεων που προκαλούνται από την ονομασία του ενός πόλου των μπαταριών ως «αρνητικού»

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 242
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43160-97044.jpg

Όλοι οι γνωστοί μου έχουν κάτι να πουν για τους αγρότες και μόνο εγώ δεν έχω καταλάβει τίποτα. Μπορείτε να μου δώσετε ένα «σκονάκι»; Φαντάσου ότι το διαμέρισμά σου ανήκει σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών που ονομάζεται Ευρωπαϊκή  Ένωση. Εσύ όμως δεν ξέρεις τους ιδιοκτήτες, γιατί συνεννοείσαι με το διαχειριστή, που του αρέσει να αποκαλείται «υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης» και σας έχει ψήσει όλους ότι έχει τα μέσα με τον ιδιοκτήτη και τον κάνει ό,τι θέλει. Έστω τώρα ότι ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να βάψει την πολυκατοικία. Ο ένοικος, όμως, του ισογείου δεν θέλει να μπουν σκαλωσιές μπροστά στο παράθυρό του και ζητάει χρήματα από το διαχειριστή, νομίζοντας ότι μιλάει στον ιδιοκτήτη. Ο διαχειριστής τώρα, που δεν μπορεί να κάνει τίποτα στην πραγματικότητα, τον έχει στο «περίμενε», με αποτέλεσμα ο ένοικος να εκνευριστεί, να πάρει το τρακτέρ του και να αποκλείσει το κλιμακοστάσιο και το ασανσέρ, χωρίζοντας την πολυκατοικία στα δύο. Τότε, επειδή οι άλλοι κάτοικοι διαμαρτύρονται, ο διαχειριστής, αντί να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί δεν περνάει από το χέρι του, χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχει μαζέψει για τα κοινόχρηστα και το πετρέλαιο και τα δίνει κάτω από το τραπέζι στον ένοικο του ισογείου, κρυφά από τον ιδιοκτήτη, λέγοντάς του ότι είναι αποζημιώσεις για τις (ανύπαρκτες) φθορές που προκάλεσαν οι μπογιατζήδες. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει την ψήφο του και στην επόμενη συνέλευση της πολυκατοικίας. Όμως ο ένοικος του ισογείου, βλέποντας ότι το σύστημα με τον αποκλεισμό του κλιμακοστασίου πιάνει, ξανακατεβάζει τα τρακτέρ, ζητώντας ξανά από το διαχειριστή τα χρήματα, κάνοντας πως δεν θυμάται αυτά για το πετρέλαιο που πήρε κάτω από το τραπέζι, γιατί, κρυφά από τη γυναίκα του, τα έφαγε σε ένα μπαρ με Μολδαβές. Ε, τώρα λοιπόν είμαστε στη φάση που έρχεται ο πετρελαιάς και ζητάει να πληρωθεί.

Όταν η Πετρούλα Κωστίδου λέει «μόλις τελείωσα» εννοεί αυτό που φαντάζομαι; Ναι. Το ίδιο άλλωστε εννοεί και ο στίχος του τραγουδιού «με τελείωσες» καθώς και η φράση «τελείωσαν τα ψέματα», που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τα ψέματα ήρθαν σε οργασμό. Τώρα, βέβαια, η Πετρούλα το τονίζει λίγο παραπάνω, γιατί αν δουν από το Star ότι δεν αρκεί ένα απλό φύσημα του ανεμιστήρα για να τελειώσει, θα προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα: θα της ζητήσουν δηλαδή να βγάλει και το σορτσάκι που φοράει κάτω από το φόρεμα, ώστε η επαφή της με το ρεύμα του αέρα να είναι πιο άμεση και αποτελεσματική.

Συγνώμη, αλλά οι αγρότες που βλέπω στις διαφημίσεις, με τα φανελάκια, την τσάπα και το μαντίλι στο λαιμό, δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που βλέπω στις ειδήσεις. Λογικό. Στις διαφημίσεις βλέπεις τους Αλβανούς που δουλεύουν για τους αγρότες που βλέπεις στις ειδήσεις.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει κάποιο ειδικό κόλλημα με τα δέντρα και επιμένει να τα κόβει; Δεν φταίει αυτός. Φταίνε τα καρό πουκάμισά του που αποκτούν δική τους προσωπικότητα και κυριαρχούν πάνω στη φιλήσυχη προσωπικότητα του δημάρχου. Διότι, όπως ξέρουμε, τα καρό πουκάμισα που φοράει ο κ. Κακλαμάνης αποτελούν την παραδοσιακή ενδυμασία των ξυλοκόπων. Και επειδή δεν έχουν εξημερωθεί εντελώς, κάθε τόσο ξυπνάει μέσα τους το παρελθόν και ζητούν επειγόντως φρέσκο ξύλο για να ηρεμήσουν.

Στη φωτογραφία από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Ελεύθερο Τύπο, μου έκανε εντύπωση η συνεσταλμένη στάση του με τα χέρια ενωμένα σεμνά μπροστά, δίπλα στην άνετη κυρία Αγγελοπούλου. Τι ήθελε να δείξει; Ότι, όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές, έχει πάρει θέση στο τείχος έξω από την περιοχή και περιμένει τον αντίπαλο επιθετικό να χτυπήσει το φάουλ. Η στάση αυτή σημαίνει ότι θέλει να προστατεύσει τα ευαίσθητα σημεία του από τη δυνατή μπαλιά. Επίσης, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι δύσκολο να σταθείς δίπλα σε μια δυναμική γυναίκα και ότι, με τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορείς να ξεπεράσεις το φόβο ότι θα σε ευνουχίσει.

Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στους αγρότες… Τι εννοούν όταν ζητάνε «εγγύηση ελάχιστου εισοδήματος» που άκουσα χτες; Ότι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

nikos.zachariadis@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ