Πολιτικη & Οικονομια

Τουρκία: Η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχία στα Ίμια - ΥΠΕΞ: Να μετρά τα λόγια της η Άγκυρα

Κλιμακώνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
imia.jpg
EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Εκτός ορίων σπρώχνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, κλιμακώνοντας τις προκλητικές ενέργειές της. Αυτή τη φορά,  ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για αναμφίβολη κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια. Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, καλώντας την Άγκυρα «να μετρά τα λόγια της».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονήσιδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000»,  ο Χαμί Ακσόι μίλησε για εκμετάλλευση από την πλευρά της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της» τονίζει σε αυστηρή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση της δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση «είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Με χθεσινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Natura 2000 τα Ίμια «καθώς και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Υπενθυμίζοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «ότι δεν πρέπει να γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων» και δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός...ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ