Πολιτικη & Οικονομια

Και για κατασκοπεία οι δύο στρατιωτικοί του Έβρου;

«Διεθνοποιεί» το θέμα η ελληνική πλευρά

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gfgf.jpg

Εντελώς νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου, από τη στιγμή που την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, τα τουρκικά μίντια αναφέρουν ότι στα κινητά τους βρέθηκαν σχεδιαγράμματα τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά προσπαθεί να «διεθνοποιήσει» το θέμα.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε σαφέστατα να διαψεύσει τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι τα κινητά των «2» είχαν ήδη ερευνηθεί παρουσία και Έλληνα πραγματογνώμονα και είχαν βρεθεί «καθαρά».

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι, με τέτοιες διαρροές, η τουρκική πλευρά προετοιμάζει το έδαφος για να διατηρήσει την κράτησή τους, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα το δικαστήριο της Αδριανούπολης -όπου θα οδηγηθούν οι κ. Κούκλατζης και Μητρετώδης στις 30 του μήνα- νa απορρίψει το αίτημα των συνηγόρων για αποφυλάκιση. Το χειρότερο όμως είναι άλλο: υπάρχει περίπτωση να διατυπωθεί εναντίον τους μια καταρχήν κατηγορία για κατασκοπεία, πράγμα που ανοίγει νέο δικονομικό (και διπλωματικό φυσικά) κύκλο. Κι αν οι «2» οδηγηθούν τελικά σε δικαστήριο της σημερινής Τουρκίας με την παραπάνω κατηγορία, όλα τa αρνητικά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Έτσι, οι ηγέτες της Ε.Ε, δήλωσαν επίσημα την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων στρατιωτικών. Το γεγονός οδήγησε σε αναμενόμενη ατουρκική αντίδραση: «Το ανακοινωθέν περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ήδη τηλεφωνήσει στο Ρώσο πρόεδρο κ. Πούτιν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όχι μόνο συζητήθηκε συνολικά το θέμα «Τουρκία», αλλά τέθηκε και θέμα διαμεσολάβησης Πούτιν για την απελευθέρωση των «2». 

Τελικά, ενώ μπήκαμε στην 23η μέρα κράτησης των δυο στρατωτικών, γίνεται φανερό ότι η εκκρεμότητα διατηρείται- και το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την εξέλιξή της. 

d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ