- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρέμβαση Σημίτη στα ελληνοτουρκικά: Να λάβουν μέτρα υπέρ της Ελλάδας οι Βρυξέλλες
«Για να προστατευτεί η χώρα από κατασκευασμένες ή τυχαίες κρίσεις» εξήγησε σε ανακοίνωσή του
«Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να λάβουν μέτρα προστασίας της χώρας μας έναντι των συνεχών προκλήσεων της Άγκυρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Σημίτης.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να προτρέψει τους εκπροσώπους της Ένωσης να διασφαλίσουν μέτρα προστασίας της χώρας μας. Σε αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο ακόμη ανεκπλήρωτος όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (1999), δηλαδή ο όρος προς την Τουρκία να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση».
Η τοποθέτηση Σημίτη γίνεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού:
Στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας συνάντηση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Στόχος της είναι η αποτίμηση των προσφάτων εξελίξεων και η προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ένα σημαντικό θέμα στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία είναι η επικίνδυνη πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στο πεδίο αυτό κυριαρχεί αντιπαλότητα και κλιμακούμενη ένταση. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει μία μη ελέγξιμη αναμέτρηση. Η ειρήνη στην περιοχή αφορά το σύνολο της Ένωσης. Μια χώρα υποψήφια, μέλος της Ένωσης, δεν μπορεί να αμφισβητεί τα σύνορα των μελών της Ένωσης και να ζητά την αναθεώρησή τους.
Η Ελλάδα θα πρέπει να προτρέψει τους εκπροσώπους της Ένωσης να διασφαλίσουν μέτρα προστασίας της χώρας μας.
Σε αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο ακόμη ανεκπλήρωτος όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (1999), δηλαδή ο όρος προς την Τουρκία να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο, και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση. Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ισχύσει, κάτω από τις σημερινές συνθήκες οπωσδήποτε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα μέλη της Ένωσης. Θα πρέπει να συνοδεύεται και από περιοδικό έλεγχο ώστε να ελέγχεται η πρόοδος της εφαρμογής του.
Η ρύθμιση αυτή, είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα από κατασκευασμένες ή τυχαίες κρίσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συστρατεύεται με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλή συμμετοχή με 43.500 δικαιούχους
H απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των αρχειοθετήσεων υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πόσοι είναι οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Έρχονται αναδρομικά 1.200 ευρώ με την πρώτη πληρωμή
Πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα
Η δήλωση του ΠτΔ για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
«Σχεδιάζουμε το μέλλον με επίκεντρο τις ανάγκες των νησιωτών μας», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
Αναλυτικός οδηγός με όσα πρέπει να γνωρίζετε
«Πενήντα δύο χρόνια μετά, τιμούμε τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ελευθερία», τόνισε ο πρωθυπουργός
Όλες οι ημερομηνίες πληρωμών, τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Τι ώρα εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ
Η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ δεν μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη δημοσιονομικού χώρου. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή.
«Ο πολιτικός αλλάζει απλώς λογότυπο»
Πότε θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ στην αντλία
Αντιδράσεις για τα τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα τις τελευταίες ημέρες
«Η μεγαλύτερη παρέμβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις των τελευταίων δεκαετιών», τόνισε ο πρωθυπουργός
11 χρόνια πριν σε ομιλία του στη Βουλή και ενώ η χώρα όδευε ολοταχώς στα capital controls και στο τρίτο μνημόνιο
Τα πρόσωπα που αποτελούν την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.