Πολιτικη & Οικονομια

Καμμένος στη Liberation: «Πολύ κοντά η Ελλάδα σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία»

Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4358411_1.jpg
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στη Ρουμανία ο υπουργός Άμυνας αποκάλεσε «ομήρους» τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και τώρα σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» εκτιμά ότι η «Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία».

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα», είπε και διευκρίνισε: « Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας». 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό. Όπως αναφέρει με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, η Άγκυρα επιχειρεί να ασκήσεις πιέσεις στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Καμμένο που η κυβέρνηση  αναφέρει κάθε περιστατικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», υπογράμμισε.

Κυπριακή ΑΟΖ και τουρκική προκλητικότητα

«Η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα αυτό της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. Όμως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Το θέμα των Σκοπίων

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πΓΔΜ για το ονοματολογικό της βαλκανικής χώρας ο Πάνος Καμμένος είπε: «Η χρήση ή μη του όρου "Μακεδονία" δεν είναι θέμα ελληνικού εγωισμού αλλά ιστορικής αλήθειας και του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που συνέταξε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν το 2004, στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίζεται στον ελληνικό. Κι αυτό παραπέμπει στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος μιλούσε ελληνικά και όχι σε κάποιον Μεγάλο Αλέξανδρο βασιλιά των Σλάβων. Ο όρος "Μακεδονία" δεν χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο επί Τίτο ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια Μακεδονία του Αιγαίου. Υπάρχουν σύμβολα που πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ