Πολιτικη & Οικονομια

Τζανακόπουλος για Έλληνες στρατιωτικούς: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας»

«Αν προκύψει κατηγορία κατασκοπείας θα πρόκειται για μια ακραία, προκλητική και άκρως πολιτικοποιημένη ενέργεια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4388329.jpg
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διωχθούν τελικά για κατασκοπεία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας» είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι ο τούρκος αντιπρόεδρος είπε τη Δευτέρα ότι κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, επομένως δεν έχει προκύψει η κατηγορία της κατασκοπείας. 

«Αν προκύψει τέτοια κατηγορία θα πρόκειται για μια ακραία, προκλητική και άκρως πολιτικοποιημένη ενέργεια» ξεκαθάρισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η ελληνική πλευρά σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστεί τη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται στην Τουρκία με οποία προβλήματα αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στη γειτονική χώρα, και ελληνικός στόχος είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και να μην εξελιχθεί σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι εφόσον χρειαστεί ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο. «Κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ’ αόριστον, είπε. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κρατήσει ως «ενέχυρο» η Άγκυρα τους δυο στρατιωτικούς απάντησε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, με δεδομένη τη στάση της Τουρκιάς που αναβαθμίζει τη συμπεριφορά της και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με το θέμα των ΑΟΖ στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η περίπτωση του τουρκογερμανου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, που έμεινε 1 χρόνο στη φυλακή χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορητήριο, είναι ενδεικτική της στάσης της. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ