Πολιτικη & Οικονομια

Ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Όλα τα σενάρια που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα πυροδοτούν οι παραιτήσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, φέρνοντας πιο κοντά έναν μίνι ανασχηματισμό, στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διορθωθούν οι κυβερνητικές «αρρυθμίες» και να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα σε υπουργεία που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τους επόμενους μήνες (σ.σ. Μεταναστευτικής Πολιτικής).

Οι δύο αποχωρήσεις από την κυβέρνηση έρχονται να προστεθούν σε αυτήν του Κώστα Ζουράρι (μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις για Ολυμπιακό και Άρη). Η θέση του υφυπουργού Παιδείας έμεινε κενή, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μεταθέσει την οποιαδήποτε εξέλιξη για μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τελικά, ελήφθη η απόφαση οι αρμοδιότητες να «απορροφηθούν» από τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου -κίνηση που ερμηνεύτηκε ως «πάγωμα» στη διαδικασία επιλογής νέου προσώπου.

Σε αυτήν την εξίσωση έρχεται να προστεθεί και το εξιτήριο που πήρε ο Γιάννης Μουζάλας από το νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για ολιγοήμερη νοσηλεία λόγω υπερκόπωσης. Με τους γιατρούς να συνιστούν παραμονή στο σπίτι για ανάρρωση και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι και ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει, δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή προσώπου στη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Μουζάλας έχει γίνει στόχος αρνητικής κριτικής λόγω των χειρισμών του στο μεταναστευτικό σε σημείο μάλιστα να φυγαδεύεται από το αεροδρόμιο της Χίου.

Στα δεδομένα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δυσαρέσκεια στα υψηλά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Έρχονται εξελίξεις

Ανώτατη κυβερνητική πηγή τοποθετεί το ανακάτεμα της τράπουλας την Πέμπτη, με τη διαδικασία «αναδόμησης» του κυβερνητικού σχήματος να ενεργοποιείται με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Τρίπολη και το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συμβούλιο σήμερα το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ολοκληρώνεται η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση.

Ως εκ τούτου, τα νέα πρόσωπα θα μπορούσαν να ανακοινωθούν την ίδια ημέρα, να ορκιστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου μια ήμερα αργότερα, την Παρασκευή, και να αναλάβουν άμεσα τα καθήκοντά τους.

Προσεκτικές κινήσεις

Το βέβαιο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα είναι μικρής έκτασης και στόχο θα έχει να διορθωθούν «αστοχίες» σε επιλογές του παρελθόντος, να συμπληρωθούν τα κενά που προέκυψαν λόγω παραιτήσεων και να προωθηθούν νέα πρόσωπα, χωρίς να αποκλείεται αυτά να είναι εξωκοινοβουλευτικά.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο να μην προκληθούν μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα από τις αλλαγές αυτές λίγους μήνες πριν από την τυπική έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο και εν μέσω της προανακριτικής για το σκάνδαλο Novartis.

Ποιοι μένουν - Ποιοι φεύγουν

Ακούγεται έντονα ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό και του σκανδάλου Novartis.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξουν αλλαγές για τον Γιώργο Κατρούγκαλου και τον Γιάννη Αμανατίδη (υφυπουργοί Εξωτερικών), τον Πάνο Σκουρλέτη (υπουργό Εσωτερικών) και τον Κώστα Γαβρόγλου (υπουργό Παιδείας)

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους θεωρούνται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης (ΥΠΟΙΚ) ελέω τέταρτης αξιολόγησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς λόγω Σκοπιανού, ο υπουργός Άμυνας (λόγω συγκυβέρνησης), καθώς και οι υπουργοί Υγείας, Μεταφορών και Δικαιοσύνης. Αναβάθμιση αναμένεται να έχει ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος δεν αποκλείεται να πάρει τη θέση του παραιτηθέντος Παπαδημητρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.