- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάλεσμα Στουρνάρα στην κυβέρνηση για προληπτική γραμμή μετά το μνημόνιο
Τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η άρση των capital controls
Νέο κάλεσμα στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μετα-Μνημόνιο εποχή απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών είναι μεν χρήσιμο αλλά δεν αποφέρει τα ίδια οφέλη.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού από τις αγορές, να διασφαλίσει τη σταθερή χρηματοδότηση της χώρας μετά το Μνημόνιο, αλλά και να εξασφαλίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις της, εγγυώμενη συνεπώς τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Επί του παρόντος τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ χάρη στην ειδική εξαίρεση που παρέχει το Μνημόνιο, καθώς διαφορετικά δεν βρίσκονται στην απαιτούμενη βαθμίδα στις μετρήσεις των οίκων αξιολόγησης.
«Η διατήρηση της εξαίρεσης είναι, κατά την άποψη της ΤτΕ, σημαντική για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι κάτω από την βαθμίδα επένδυσης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε γεύμα που διοργάνωσε το Ελληνο-ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η μορφή που θα λάβει η μετα-Μνημοναική στήριξη της χώρας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα. Δεν έκανε πάντως αναφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εποπτεία, η οποία θα διαρκέσει έως ότου η Αθήνα αποπληρώσει το 75% της δανειακής βοήθειας που έχει λάβει.
Τόνισε όμως πως η Αθήνα θα πρέπει τουλάχιστον να διαπιστώσει εάν και με ποιους όρους θα μπορεί να λάβει την προληπτική στήριξη των εταίρων και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο κ. Στουρνάρας παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει απρόσκοπτα και γρήγορα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων – ειδικά των ώριμων ιδιωτικοποιήσεων – ενόψει της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Κάλεσε εκ νέου τους θεσμούς, από την πλευρά τους, να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, τα οποία θα διευκολύνουν τις εξόδους της Αθήνας στις αγορές και μπορεί να δρομολογήσουν ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η άρση των capital controls, με δεδομένο ότι σταδιακά βελτιώνονται τόσο οι προοπτικές της οικονομίας όσο και η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Bιομηχανίες και σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις από τις αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών
Τι αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σε έκθεσή του
Στόχος μας η νέα πτέρυγα να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο Κέντρο Αποθεραπείας Χρονίων Παθήσεων
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η ισραηλινή πρεσβεία
Διερωτήθηκε γιατί, εφόσον υπήρχαν υποψίες εναντίον του για το πρόσωπό του, του είχε ανατεθεί κεντρικός ρόλος
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
4,8 χιλιόμετρα υπόγειας διαδρομής προστίθενται στο ενιαίο δίκτυο
«Εξέχων ζωγράφος και λεπταίσθητος ποιητής»
«Δεν θέλουμε να έχουμε ανεμογεννήτριες στην Αττική», δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος
Το σχέδιο ΝΔ και ΕΛ.ΑΣ που καλείται να ματαιώσει
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής
6 νέα έργα σε Βύρωνα, Ελευσίνα, Μοσχάτο-Ταύρο, Μέγαρα, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα και Καισαριανή
Συζητήθηκε το ζήτημα της τρομοκρατίας και η ανάγκη να υπάρξει αποφασιστική στάση απέναντι στο φαινόμενο
«Δεν θα στείλουμε τον λογαριασμό στα παιδιά μας»
Ο υπουργός αναφέρθηκε στα σχόλια του ηθοποιού προς το πρόσωπό του με αφορμή την υπόθεση Marfin
«Η κυβέρνηση θα κατευθύνει τους πόρους στο σύνολο της κοινωνίας»
Η παραίτησή του έγινε δεκτή και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Η κυβέρνηση μιλά για μεταρρυθμίσεις αλλά περιορίζεται στα μερεμέτια
Οι εκλογές της αποδόμησης και ο κίνδυνος της ακυβερνησίας
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.