Πολιτικη & Οικονομια

Kύβος Συμπύκνωσης: Ο ριζοσπαστικός λόγος στην εποχή της κρίσης

Ένα project του Βασίλη Βλασταρά, όπου η μνήμη γίνεται ξανά ζήτημα πολιτικό: τι μπορούμε να θυμηθούμε, τι πρέπει να θυμηθούμε, τι θέλουμε να θυμηθούμε, τι δεν θέλουμε να θυμηθούμε; Τι επιτρέπεται να θυμίσουμε;

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 643
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12141734_182906678710846_8940411404429813394_n.jpg

Condensation Cube - Η Έκθεση

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης η έκθεση «Κύβος συμπύκνωσης/Condensation Cube», μία καλλιτεχνική ιδέα και πρακτική του εικαστικού Βασίλη Βλασταρά που περιλαμβάνει μία εκτενή καταγραφή και αποδελτίωση διαδικτυακού υλικού των τελευταίων κρίσιμων 10 ετών. Η συσσώρευση των καταγραφών ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007, κατά τη περίοδο των εκτεταμένων πυρκαγιών, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η κοινωνική διαμάχη, οι διαδεδομένες ερμηνείες της κρίσης, η κοινωνική δύναμη του ηλεκτρονικού σχολιασμού, η συγκινησιακή αναπαραγωγή του πολιτικού ντοκουμέντου, η έντονη διάδραση μεταξύ σχολιαστών είναι ορισμένοι από τους άξονες που συνθέτουν το αρχείο αυτό. Οι επιμελητές της έκθεσης εξηγούν:

Χάρις Κανελλοπούλου: «Στον Κύβο Συμπύκνωσης του Βασίλη Βλασταρά σταχυολογείται η πλέον πρόσφατη ιστορία μας μέσα από αναπαρουσιάσεις πληροφοριών, γεγονότων, δημόσιων συζητήσεων, λόγων και αντίλoγων όπως αποτυπώθηκαν στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο την τελευταία δεκαετία: Facebook, Twitter, blogs, YouTube, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης στη διαδικτυακή τους μορφή αποτελούν μία απύθμενη δεξαμενή άντλησης δράσεων και αντιδράσεων μίας διόλου ήπιας κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας».

Κωστής Σταφυλάκης: «Ίσως δεν το συνειδητοποιούμε αβίαστα, αλλά όλοι ζήσαμε μέσα στον κύβο συμπύκνωσης του Βασίλη Βλασταρά. (...) Το αρχείο που έφτιαξε ο Βλασταράς, συγκεντρώνοντας διαδικτυακό υλικό μιας δεκαετίας, μας φέρνει αντιμέτωπους με το αναπόδραστο καθεστώς της διαδικτυακής λήθης: αποδεικνύει ότι η μνήμη μας δεν μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί την ψηφιακή πύκνωση του βιώματος, την ταχύτητα και την πληθώρα των ατομικών και συλλογικών τραυμάτων. Όλα είναι πολύ πρόσφατα. Λίγα θυμόμαστε ωστόσο. Έτσι, η μνήμη γίνεται ξανά ζήτημα πολιτικό: τι μπορούμε να θυμηθούμε, τι πρέπει να θυμηθούμε, τι δεν πρέπει να θυμηθούμε, τι θέλουμε να θυμηθούμε, τι δεν θέλουμε να θυμηθούμε; Τι επιτρέπεται να θυμίσουμε;»

Στον χώρο του ΙΣΕΤ το αρχείο του Βασίλη Βλαστaρά θα παρουσιαστεί αποκτώντας μια προσωρινή χωρική υπόσταση. Η παρουσίαση θα συμπληρωθεί από μια έκδοση που θα περιέχει μια εναλλακτική διάρθρωση του υλικού συνοδευόμενη από κείμενα συγγραφέων. Η παρουσία του αρχείου στο ΙΣΕΤ θα πυροδοτήσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων με καλλιτέχνες, ερευνητές και πρωταγωνιστές της πρόσφατης δημόσιας ζωής.


Δείτε δύο χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα» από το υλικό του αρχείου της έκθεσης

12141734_182906678710846_8940411404429813394_n.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΚΡΙΣΗΣ
Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο protagon.gr, 10/06/2011.
Ακολουθούν σχόλια των αναγνωστών:


• Ο/Η Γιολάντα Παπαμπαρουφάκη έγραψε: (πριν 13 ώρες) 
Είναι δυνατόν να μην προωθήθηκε η πρότασή σας στους Γερμανούς, έστω προς διερεύνηση, επειδή ήταν Ελληνικής προελεύσεως; Μου ακούγεται απίστευτο! Πιστεύετε πραγματικά ότι όταν πετάς σε κάποιον ένα σωσίβιο, αυτός κοιτάει να δει εάν είναι ελληνικής ή γερμανικής κατασκευής; Μάλλον ο κύριος Γκρος έκανε χιούμορ και κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει... Τι άραγε;

• Ο/Η georgia έγραψε: (πριν 12 ώρες)
Ποτε στηριξε και πιστεψε η Ελλαδα τα παιδιά της; Πότε τους εδωσε χωρο και χρόνο να αναπτυχθούν και να ακουστούν οι απόψεις τους;

• Ο/Η ΓΑΤΟΣ έγραψε: (πριν 12 ώρες)
Κύριε Βαρουφάκη κάνετε την εξής ερώτηση ''Από πότε η αλήθεια αποτελεί μέρος μιας μπλόφας;'' η απάντηση είναι η εξής: Σε αυτή την χώρα, από πάντα! Το έχω ξαναπεί, στην Ελλάδα πλέον μόνο με ψέματα είναι ικανοποιημένοι οι Έλληνες! Υπάρχει περίπτωση να έβγαινες την εποχή του ''Τσοβόλα δώστα όλα'' να πεις ότι μας δουλεύουν και να μη σε έπαιρναν με τις πέτρες;
Έτσι λοιπόν συνεχίζουμε με το ψέμα, αν πάρουμε και άλλα δάνεια θα σωθούμε, είναι κανόνας! Για ποιούς; Για αυτούς που δεν έχουν καθόλου καλή σχέση όχι με τα οικονομικά, αλλά με τα μαθηματικά! Όποιος καθίσει να κάνει πράξεις θα δει ότι με κάθε δάνειο αλλά και με τους όρους με τους οποίους το παίρνουμε, πάει το χρέος μας στα ύψη, επενδύσεις δεν γίνονται, επομένως ανάπτυξη μηδέν. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και μόνο ένα αποτέλεσμα δείχνουν, πάτος! [Ας μου αποδείξει κάποιος ότι σε ένα ή δύο χρόνια η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση αν πάρουμε τώρα τα δάνεια (μετά Μνημονίου 2), από ότι αν δηλώσουμε ότι δεν τα παίρνουμε (αναγκάζοντας την Ευρώπη στον σχεδιασμό μιας βαθειάς αναδιάρθρωσης του χρέους μας, εντός βέβαια της ευρωζώνης - δεδομένου ότι δεν μπορούν να μας διώξουν από αυτήν) και εγώ θα αποσύρω την ανοικτή μου επιστολή στον πρωθυπουργό.] Καλά θα λάβετε τις γνωστές αποδείξεις, αερολογία και άγιος ο Θεός! Θα περιμένετε πολύ, πάρα πολύ!

• Ο/Η ir έγραψε: (πριν 12 ώρες)
Πράγματι, πολύ καλό το σκίτσο. Προς το παρόν μια ερώτηση από τη συνέντευξη στη ΝΥΤ :
Γιατί υπάρχει η πιθανότητα να καταρρεύσει το ευρώ , αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε νέο δανεισμό ;

marfin.jpg

• Ο/Η Χριστίνα έγραψε: (πριν 12 ώρες)
Σας ευχαριστώ κύριε Βαρουφάκη για την προσπάθεια που κάνετε, είναι τιμή μας να διαβάζουμε τα άρθρα σας. Μέσα σε όλο αυτό το σκοτάδι το δημοσιογραφικό.

• Ο/Η κοσσυβακης φανης έγραψε: (πριν 12 ώρες)
Μια ερωτηση θελω να κανω? αφου μεχρι το 2013, (τη χρονια που το ESM παρει τη θεση του EFSF) το μεγαλυτερο μερος του ελληνικου χρεους θα κατεχεται απο το IMF και την ECB, για ποια συμμετοχη των ιδιωτων σε πιθανη αναδιαρθρωση μιλαμε? οι τραπεζες τα bond funds και οι ιδιωτες επενδυτες θα χουν ξεφορτωσε ολα τα σκουπιδια τους παλι στα κρατη και στους φορολογουμενους. μας κοροιδευουν?

• Ο/Η GERMA έγραψε: (πριν 12 ώρες)
Αγαπητέ κ. Βαρουφάκη ας ακολουθήσουν μια πολιτική και ας πέσουν έξω. Δυστυχώς δεν είναι συνεπείς σε τίποτα γιατί είναι δέσμιοι των υποσχέσεων που έδωσαν για να αρπάξουν την εξουσία και να εξυπηρτήσουν τους φίλους τους.Δυστυχώς για μας.

• Ο/Η Mάριος Iορδανίδης έγραψε: (πριν 11 ώρες)
Σας ευχαριστούμε κύριε Βαρουφάκη για την έγκυρη ενημέρωση. Μια ερώτηση όμως σε οποιον ξέρει να μου απαντήσει:
Ποιος ο λόγος που το 2000-2002 ενώ χρωστούσαμε πάνω από 200 dis οι διεθνείς τράπεζες μας έδωσαν δάνεια να κάνουμε την Ολυμπιάδα;
Ποιο το κίνητρο να δανείζεις κάποιον ο οποιος είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση ;

• Ο/Η Αννα έγραψε: (πριν 11 ώρες)
Λετε οτι η Κίνα θα ξεπερασει τη Γαλλία σε εισαγωγες απο Γερμανία. Αν λοιπόν η γερμανία εξαγει βασικα σε ανατολικές χώρες, δεν ειναι πιθανόν να αποφασισει να καψει το χαρτί που λεγεται ευρώπη. Πλεον οι ευρωπαίοι δε θα εξυπηρετουν τα εξαγωγικα της στμφεροντα, οποτε δε θα εχει νοημα να μείνει στην ΕΕ. Αφου την ξεζουμισε (και τι να πω μπραβο τους και βλακεια μας) μπορεί να πεταξει την πορτοκαλοφλουδα (συγγνωμη γοα το ύφος αλλα τα γερμανικά μμε κανουν τα ολλανδικα να φανταζουν φιλικα προς την ελλάδα)

• Ο/Η Γεράσιμος Κ. έγραψε: (πριν 11 ώρες)
Καλημέρα. Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι δεν υπάρχει αντίλογος, δεν υπάρχει έστω ένα ψείγμα αντίδρασης ή ακόμα και διαλόγου - όχι απαραίτητα δημόσιου - ώστε να βρεθεί μία δίοδος πλεύσης από κοινού. Θεωρώ πως τους πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν τους ενδιαφέρει να ξέρουν τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, εφόσον αυτά που συμβαίνουν βλέπουν πως είναι για το γενικό καλό.  Τελικά, είναι Μνημόνιο 2 αυτό που έρχεται? Στα αγγλικά, αν δεν κάνω λάθος, το λένε Memorandum Of Understanding (MOU), κάτι που θέτει "κατανοητό" το περιεχόμενο μίας συνεννόησης προς την επίτευξη ενός κοινού σκοπού (ποιός είναι αυτός στην περίπτωσή μας? τον έχουν κατανοήσει στην οδό Νίκης?) μέσω ενεργειών που μεγενθύνουν το οικονομικό αποτέλεσμα.
Σκάει κάποιος όταν διαπιστώσει πως μετά από 20 μήνες νέας κυβέρνησης και μετά από 14 μήνες "Μνημονίου 1", δεν έχει γίνει τίποτα και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Γιατί ακόμα και η μείωση που διαλαλεί το Υπουργείο ότι έχει επιτευχθεί, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της τεχνητή.
Αν κάτι πρέπει να επιδειχθεί τούτη την - πιστεύω όχι - ύστατη ώρα, είναι η αξιοπρέπεια της παραίτησης. Απλά οικονομικά είναι. Τονώστε την ζήτηση, τονώστε την ζή-τη-ση!

• Ο/Η φφφφ έγραψε: (πριν 11 ώρες)
"οι ανεκδιήγητοι της οικονομικής θεωρίας (όπως ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος Κύπριος Νομπελίστας Chris Pissarides)" Καλό είναι κύριε βαρουφάκη να μη πετάμε "ανεκδιηγητους" χαρακτηρισμούς του αέρα...... Αν εσείς θεωρείτε ότι τα νομπελ δίνονται για πλάκα, πείτε το μας για να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις απόψεις σας......

το χρεος δεν ειναι

δικο μας προβλημα

το ελλειμα ειναι

• Ο/Η KT έγραψε: (πριν 11 ώρες)
Μέσα στο σαλόνι μας είναι κατσικωμένος ένας ελέφαντας που ψιθυρίζει μονότονα: " Το Critical path της εξέλιξης της Ευρωπαικής κρίσης περνάει μέσα από έναν κόμβο που δεν μπορεί να παρακαμφθεί και να αγνοηθεί και λέγεται: Συμπεριφορά της Ελλάδας". Οι περισσότεροι - συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων ηγετών, ακόμη και του Ομπάμα - δεν μπορούν να αγνοήσουν τον τεράστιο όγκο του ελέφαντα, αν και υπάρχουν ορισμένοι που το κάνουν.
Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη - όπου δεν ανήκε με τη στρεβλή διάρθρωση της οικονομία που είχε - με απάτη, συνέχισε να μαγειρεύει τα στοιχεία για το έλλειμμα πάλι με απάτη, δεν τιμάει την υπογραφή της στα υπεσχημένα και εμφανίζεται και τώρα σαν λαγός παραλυμένος από το φως προβολέα, ανίκανος για οτιδήποτε, από το να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέχρι να διαχειριστεί τα σκουπίδια της. Με αυτή την κατάσταση, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι απλά αγοράζουν χρόνο για να περιορίσουν τις απώλειές τους από την ενδεχόμενη κατάρρευσή μας που μπορεί να τους συμπαρασύρει, επιβάλλοντας παράλληλα αδιέξοδα μνημόνια για να "εκδικηθούν" τον παρία που πάει να καταστρέψει το κλαμπ. (Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι έχομε και παρέα, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή εμείς έχομε το χοντρό πρόβλημα, όταν π.χ. οι Πορτογάλλοι έχουν υποδιπλάσιο χρέος από το δικό μας. Οταν έλθει και η δική τους ώρα στο χείλος του γκρεμού και εφ όσον αδρανήσουν σαν εμάς, το ξανασυζητάμε.)
Ετσι λοιπόν, η οποιαδήποτε πρόταση για συστημικές αλλαγές στην Ευρωζώνη, σωστές ή όχι καθίστανται ουτοπικές αφού προυπόθεση είναι να υπάρχει ένας αξιόπιστος συνομιλητής στον κόμβο που προαναφέρθηκε και εμείς δεν έχομε δώσει μέχρι τώρα σημάδια ότι συνειδητοποιούμε την κατάσταση ώστε να προχωρήσουμε σε εις βάθος αλλαγές. Το θέμα δηλαδή δεν είναι απλά η "αδικία" να ακούγονται μόνο οι ισχυροί και όχι οι αδύνατοι (Αλλωστε ποιός είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη?) αλλά πάει βαθύτερα ,σε αλήθειες που δεν μας αρέσουν και πολύ.Εχω την εντύπωση ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι από εκείνους που δεν διακρίνουν καθαρά τον ελέφαντα. Το γιατί δεν το γνωρίζω.

chaikalis_16195705_10208018669644587_5936155168713736268_n.jpg

• Ο/Η ΕΔ έγραψε: (πριν 10 ώρες)
Ωραια ολα αυτα.και χρησιμα. Μετα τι ομως; Μαινεται Παγκοσμιος πολεμος,Πανευρωπαικος πολεμος,μαινεται σε επιπεδο τυφωνα οικονομικη βλακεια,ανικανοτητα η σκοπιμοτητα. Το καταλαβαμε.Το ξεραμε. Εδω κανενα Μνημονιο δεν εβγαινε, ουτε θα βγει ποτε με τετοιους ορους.Η κοινη λογικη το εβλεπε και το βλεπει. Ειμαστε κατι απο Ιαπωνες αλλα εμεις περιμενουμε στην ακτη. να μας χτυπησει το Κυμα.Πολιτικο αδιεξοδο υπαρχει. Το πουλησαν το παιχνιδι. Οι μαγκες δεν υπαρχουν πια. Την προηγουμενη Κυριακη οι Αστοι ηταν στο Συνταγμα. Εαν η υπο εξαφανιση και διωγμο, αστικη ταξη δεν ξεσηκωθει,την χασαμε την πατριδα.

• Ο/Η μαρια mg έγραψε: (πριν 10 ώρες)
κε Βαρουφάκη καλημέρα σας! Την παρούσα στιγμή δυστυχώς δεν μπορώ να αφιερώσω αρκετό χρόνο στο άρθρο σας, αλλά με όλο το θάρρος θά ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικές με όλες τις θεωρίες και την κατάσταση:

Αν θεωρήσουμε ότι οι πολιτικοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εμείς σαν απλοί πολίτες και καταναλωτές τι μπορούμε να κάνουμε επί της ουσίας για να βοηθήσουμε την κατάσταση? (καταλαβαίνω ότι ίσως η ερώτησή μου ακούγεται αφελής, αλλά δεν μπορεί κάτι θα μπορούμε να κάνουμε)

_0001aaaaa.jpg


Βίντεο στο RealDemocracyGr: Χούντα στην Πλατεία Συντάγματος, 29 Ιουνίου 2011. Ακολουθούν κάποια από τα 2.085 σχόλια:

Χούντα στην πλατεία Συντάγματος | 29 Ιουνίου 2011

0:05 MPASTARDE POUTANAS GIES GMT SPITI S A.C.A.B
andreas1774 1 week ago Reply
• το τι ακουσανε οι μαμαδες τους ,παντως,οχι αδικα ισως,αφου μεγαλωσαν τετοια μπροκαολα.βεβαια η μεγαλη ευθυνη ειναι των ιδιων ,που αποφασισαν να υπηρετουν τις ελιτ ,τους λιγους για ψιχουλα,μονο και μονο επειδη μισουν τον ανθρωπο.(ειδικα τις γυναικες που οταν ηταν εφηβοι τους εφτυσαν γιατι ηταν μαλακες.). Δεν περιμενει κανεις περισσοτερα απο κομπλεξικους με οπλα στα χερια...(ουτε και γενικα τιποτα καλο απο οποιονδηποτε κραταει οπλο).αυτα.καλη συνεχεια..

george sos 1 week ago
• ere kati galika

koukouroukou12345 1 week ago
• Καλα εκανε στο τσογλανι, να δεις τωρα θα μιλησει; Δεν θα ξαναμιλησει.
Ετσι επρεπε να κανουν ολοι οι αστυνομικοι αν θελαμε να ειμαστε σοβαρο κρατος και οχι μπουρδελο. Ταξη και πειθαρχεια, απλυτοι!

Fekal1ty 1 month ago
• Emperor Nick->σε αυτό έχεις δίκιο εννοείται ότι θα λειτουργήσουν με βάση το συμφέρον τους όπως και όλοι μας..αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών(και κυρίως τα ΜΑΤ) δεν είναι σκάρτοι...και φυσικά είμαι εναντίον του κάθε μαλάκα αναρχικού που και κατέστρεψε τις πορείες φέτος και έκλεισε και το πανεπιστήμιο στην Αθήνα για να οργανωθούνε εκεί τα πρόβατα..δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος να εμπιστευτείς να σε κυβερνήσει πλέον αλλά η χρυσή αυγή σίγουρα δεν είναι επιλογή

XOYNTA στην πλατεία  Συντάγματος

Kapsourakos69 1 month ago
• Συγχαρητήρια που παραδέχεσαι ότι οι αναρχικοί είναι απαράδεκτοι και καλά κάνουν και τους βαράνε, αυτό εννοούσα και εγώ, συμφωνούμε όπως φαίνεται τελικά... Βεβαίως και η Χ.Α. δεν είναι λύση, έχει δίκιο σε κάποια πράγματα βέβαια να ξέρεις, όπως το μεταναστευτικό (δε λέω να τους σκοτώσουμε και να τους σπάσουμε στο ξύλο άλλα να τους στείλουμε ειρηνικά πίσω στην πατρίδα τους) αλλά δεν παύουν να είναι ναζί :)

083.jpg

Emperor Nick in reply to Kapsourakos69 (Show the comment) 1 month ago
• Comment removed
Author withheld
• ναι,τώρα το πρόσεξα το σχόλιο μετά από 1 χρόνο :Ρ
ναι προφανώς πρέπει ΟΟΟΟΟΛΟΙ τους να μπούνε μέσα.Γιατί και από τους εντολείς υπάρχει αποδοχή (αν όχι προτροπή) για τη βία,τους καλυμμένους αριθμούς στις στολές κλπ

kostasnunez77 in reply to ltsandes (Show the comment) 1 month ago
• (γκουχου γκουχου οι μισοί αστυνομικοί ψήφισαν χρυσή αυγή γκουχου γκουχου) δεν λέει κάτι αυτό???οκ.....

αν έπρεπε να χαρακτηρίσω ντε και καλά τον εαυτό μου πολιτικά, θα με έλεγα αριστερό

Kapsourakos69 1 month ago
• Όχι να ψηφίσουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που είναι οι νταντάδες τον κουκουλοφόρων, θα διέλυαν την αστυνομία άμα μπορούσαν, θα έκαιγαν το κέντρο της Αθήνας με τις "ειρηνικές" διαδηλώσεις τους κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Ενώ η Χ.Α. είναι το μοναδικό κόμμα που τους υποστηρίζει, αυτούς, τους στρατιώτες ακόμα και τους πυροσβέστες! Εσύ πες μου άμα ήσουν στη θέση τους και γινόντουσαν όλα αυτά (πόσους αστυνομικούς σκότωσαν φέτος;;;) τι θα ψήφιζες αν όχι το κόμμα που σε υποστηρίζει;;;

greek-anti-austerity-march.jpg

Emperor Nick in reply to Kapsourakos69 (Show the comment) 1 month ago
• Μπράβο ρε μπάτσε!! Τράβα τώρα στην γιαγιά σου να σου τραβήξει μια πηχτή πηχτή...

AntifaAction68 4 months ago
• soopa re megale...an kano ta aisxi pou kanoun ola auta ta kwlopaida ekei kala tha me kanoun k tha me xtipisoun mat k ligo tha einai..esi mallon eisai apo ta paidakia pou taxa vgainoun gia pories k to mono pou kseroun einai na rimazoun na katastrefoun k na dhmiourgoun provlimata k tpt parapanw esi grafeis tis malakies!!

Ο αερας ελευθεριας

που αναπνεουμε αυτες τις μερες κανει τα χημικα

ανικανα να μας διαλυσουν.

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ!

opontoszei1 in reply to Pegolas (Show the comment) 4 months ago
• οχι βλάκα, δεν είμαι ούτε παιδάκι, ούτε κάνω αίσχη, αλλά η βία φέρνει βία και οι ανίδεοι δεν θα έπρεπε να μιλούν. αυτά.

Pegolas in reply to opontoszei1 (Show the comment) 4 months ago
• dn eimai vlakas k to epipedo sou fainetai apo ton tropo pou milas k mono...dn tha katsw na asxolithw me amorfota paidakia ths hlikias sou...apo auto k mono pou les tha eprepe idi na to exeis voulosei...autoi einai pou fernoun tn via k ta mat antidroun...
ksipnaaaaa.....!!!¬!
opontoszei1 in reply to Pegolas (Show the comment) 3 months ago

• χαχαχα

Pegolas in reply to opontoszei1 (Show the comment) 3 months ago
• Μονίμως αυτά κάνουν,πριν μερικές εβδομάδες κάτι αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Τους γάζωσαν και δεν μιλούσε κανείς, μάλιστα χαιρόντουσαν κιόλας ορισμένοι! Εγώ λέω να κάψουν την Αθήνα και να τους αφήσουμε έτσι!Θάτσερ που σας χρειάζεται!Εκείνη έστελνε τον στρατό να τους χώσει όλους μέσα στην Αγγλία,έτρεχαν ποτάμι τα αίματα για να γίνουν άνθρωποι!Στην Ελλάδα βέβαια που να τολμήσει αστυνομικός να τους μπαγλαρώσει, θα τον φάνε οι αριστεροί και τα κανάλια!Ειδικά εκείνος ο Τσίπρας έχει καταντήσει νταντά τους!

Emperor Nick in reply to opontoszei1 (Show the comment) 3 months ago
• peees ta xrisostome!!!!!

opontoszei1 in reply to Emperor Nick (Show the comment) 3 months ago
• αυτό που δεν καταλαβαίνεις,είναι ότι ο θάνατος είναι είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο για έναν αστυνόμο,σε μία καταδίωξη πχ.Είναι η δουλειά του να δώσει και τη ζωή του αν χρειαστεί για το συμφέρον της κοινωνίας.Όταν υπάρχει κρατική και αστυνομική βία,ειδικά απρόκλητη όπως στο βίντεο,γιατί ξέρω και ξέρεις πως υπάρχει,διαμαρτυρόμαστε,γιατί αυτό μπορεί να αποφευχθεί,ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγεται.Για το θάνατο των αστυνομικών τι να πούμε,με εγκληματίες έχουν να κάνουν.Να κάνουμε παράπονα στους εγκληματίες;

kostasnunez77 in reply to Emperor Nick (Show the comment) 1 month ago
• Δεν υποστήριξα πως η αστυνομική βία είναι σωστή, υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά πολλές φορές επιτίθενται σε πολίτες οι οποίοι το αξίζουν, που πετούσαν πέτρες, έβαζαν φωτιές, πετούσαν μολότοφ, έσπαγαν καταστήματα κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Εντάξει συμφωνώ μαζί σου ότι είναι η δουλειά τους αλλά άκου τι λένε οι αριστεροί όταν σκοτώνεται κάποιος αστυνομικός "καλά του έκαναν του κωλόπαιδου", "κουφάλες έρχονται κρεμάλες", "μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι" κ.α. Τα συμπεράσματα βγάλτα μόνος σου...

Emperor Nick in reply to kostasnunez77 (Show the comment) 1 month ago
• συ.ριζ.α ψήφισα (χωρίς να σημαίνει ότι είναι το "κόμμα μου",αυτά τα θεωρώ άρρωστα και μαλακίες) και αν έπρεπε να χαρακτηρίσω ντε και καλά τον εαυτό μου πολιτικά,θα με έλεγα αριστερό.Αλλά δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο,και ξέρω πολλούς σαν εμένα

kostasnunez77 in reply to Emperor Nick (Show the comment) 1 month ago
• Καλημέρα!Ωραία τότε μόλις βρήκα τον πρώτο νορμάλ αριστερό με τον οποίο πραγματικά μπορείς να κάνεις κουβέντα και να μη σε πει φασίστα επειδή διαφωνείς μαζί του :P. Πάμε καλά;;;Α και δες και τα σχόλια εδώ σε αυτό το βίντεο... θα λάβεις μια εικόνα...

01b_saloni.jpg


Condensation Cube: Οι επιμελητές της έκθεσης γράφουν

Χάρις Κανελλοπούλου

Στον Κύβο Συμπύκνωσης του Βασίλη Βλασταρά σταχυολογείται η πλέον πρόσφατη ιστορία μας μέσα από αναπαρουσιάσεις πληροφοριών, γεγονότων, δημόσιων συζητήσεων, λόγων και αντίλoγων όπως αποτυπώθηκαν στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο την τελευταία δεκαετία: Facebook, Twitter, blogs, YouTube, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης στη διαδικτυακή τους μορφή αποτελούν μία απύθμενη δεξαμενή άντλησης δράσεων και αντιδράσεων μίας διόλου ήπιας κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας.

Επιχειρώντας την τάξη της καταγραφής για τη δημιουργία ενός αρχείου που το υλικό του πηγάζει από το χάος του διαδικτύου, ο Βλασταράς μοιάζει να συλλέγει και να ταξινομεί τα αναγεννώμενα κεφάλια μιας «Λερναίας Ύδρας». Η φύση των πληροφοριών που συγκεντρώνονται για αποδελτίωση –ηλεκτρονική, τάχιστη σε διαμόρφωση και διαμοιρασμό– επιτάσσει την εγρήγορση και δίνει το περιθώριο μίας σχεδόν συγχρονικής αντίδρασης απέναντι στον τρόπο που το πρωτογενές υλικό υπερβολικά γρήγορα συγκροτείται και ανανεώνεται. Γι’ αυτό και αποκτά ενδιαφέρον μία παρατήρηση του καλλιτέχνη για την πρακτική του κατά τη διάρκεια προετοιμασίας αυτής της έκθεσης: η χρονική στάση και η απαραίτητη απόσταση για την αποτίμηση, την επεξεργασία και τη διαμόρφωση της εκθεσιακής παρουσίασης αυτού του αρχείου τον εκτοπίζουν από την ταυτόχρονη παρακολούθηση της καταιγιστικής ροής εμφάνισης νέων γεγονότων, αντιδράσεων, σχολιασμών – τον καθιστούν «ανενεργό» για ένα διάστημα από τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει πια να καταναλώνουμε την πραγματικότητα.

Αυτή όμως η «αδυναμία» είναι τελικά και ένα προτέρημα στην προσέγγιση αυτής της δράσης, αλλά και μία πρόταση θέασης αυτού του αρχείου, μέσα από μία απαραίτητη απόσταση. Το διαδίκτυο και τα μέσα του, που εθίζουν στην υπερδημοσιοτήτα και αιτιολογούν την απώλεια της ιδιωτικότητας, υποδέχονται καθημερινά όλους ως πο-μπούς και δέκτες, διαμορφωτές και συσσωρευτές πληροφόρησης σε πρώτο χρόνο, δίχως να επιζητούν πολλές φορές τη διασταύρωση ή την αναγκαιότητα έκφρασης μίας κάποιας κριτικής στάσης – ακόμα και σε φαινόμενα μηδαμινής αντοχής απέναντι στην κριτική. Οι πληροφορίες τρέχουν και ανατροφοδοτούνται με ταχύτητα, μέσω της οθόνης του υπολογιστή και του κινητού, αποτελώντας καταρχάς την «επιδερμίδα» των εντυπώσεων, χωρίς ιδιαίτερη πρόθεση πύκνωσης στην αξιολόγηση του μηνύματός τους.

Αυτή η νέα κατοίκηση του Κύβου Συμπύκνωσης στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης –η οποία επιτρέπει το πέρασμα του αρχείου από την ιδιωτική συλλογή του καλλιτέχνη στη δημόσια θέαση εκ νέου– αποτελεί μία ευκαιρία να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον στις αλλαγές και τα νέα πολιτισμικά και επικοινωνιακά ήθη μιας κοινωνίας που ζει σε βίαια μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ως ευεργετική προσφορά του διαδικτύου υπολογίζεται, βέβαια, η διάνοιξη ενός δρόμου ελευθερίας της γνώσης, της ενημέρωσης, της αβίαστης και άμεσης διατύπωσης της κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή όμως, μαζί με τη ροή εικόνων και προβολών που προτείνει ο Βλασταράς στο ΙΣΕΤ, εγκιβωτίζεται και η πρόκληση να αναλογιστούμε κριτικά όρους, νόρμες και πρακτικές της διαδικτυακής επικοινωνίας στον αντίποδα αυτής της προσφοράς: ανάμεσά τους, τις υπερβολικές δόσεις πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, τη λογοκρισία και τη δημαγωγία μέσω της χειραγώγησης, την «ασφάλεια» της ανωνυμίας που ενδυναμώνει την ψευδολογία και τη ρητορική του μίσους, τον εθισμό στην παθητική στάση και την παθητική αγωνιστικότητα ως θέση αντίστασης. Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο Κύβος Συμπύκνωσης δεν προτάσσεται ως ένα αρχείο ενδιαφέρον μόνο για τον όγκο και τη δυναμική του πληροφοριακού περιεχομένου του  μπορεί να ιδωθεί παράλληλα κι ως ένα οξύ διερευνητικό εργαλείο με στόχο την ώριμη σκέψη και την ανασύνθεση νοημάτων, ιστοριών και αναπαραστάσεων – γεγονότων και λεγομένων που ως θραύσματα εμφανίζονται με ένταση, αλλά μας προσπερνούν με ορμή στο κατέβασμα κάθε ηλεκτρονικής σελίδας.

Κωστής Σταφυλάκης

Ίσως δεν το συνειδητοποιούμε αβίαστα, αλλά όλοι ζήσαμε μέσα στον κύβο συμπύκνωσης του Βασίλη Βλασταρά. Η δεκαετία που κλείνει ήταν μια δεκαετία ζωής στον κύβο: πυκνής, συμπυκνωμένης, τριπλασιασμένης. Στο, κλασικό πια, κυβερνο-έργο του Hans Haacke Condensation Cube (1965) η φυσική διαδικασία εξάτμισης και συμπύκνωσης μιας μικρής ποσότητας νερού εγκλωβισμένης μέσα σε έναν κύβο από πλεξιγκλάς μετατρέπεται σε αντικείμενο παρατήρησης. Ανάλογα με τον χώρο έκθεσης του κύβου, η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του προκαλεί τη διαφορετική κατανομή και τις συγκυριακές πορείες των σταγονιδίων.

Η «ζωή στον κύβο» ήταν η έκθεσή μας σε βιαίως μεταβαλλόμενες συνθήκες: το διεθνές επικοινωνιακό ξέσπασμα της ζωής –το πέρασμα από τις άυλες κοινότητες των πρώτων διαδικτυακών forums στην πολλαπλασιαστική υπερδημοσιότητα των social media– συνέπεσε ιστορικά με την έκρηξη του «πολιτικού», την επιτάχυνση της πολιτικής σύγκρουσης εντός του ελληνικής και παγκόσμιας κρίσης. Τραβάς τον μοχλό μιας τυχερής παιχνιδομηχανής και κερδίζεις τον Πάνο Καμμένο στην «επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας», το δάκρυ των απολυμένων της ΕΡΤ, τον Αδόλφο σε γελοιογραφίες και νεο-πατριωτικά memes (να αντικαθιστά τους γερμανούς, τους ανθέλληνες πολιτικούς των μνημονίων, τους «εβραίους»), πρωτοσέλιδα για το «σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ» και αυτοκτονίες. Το ξέσπασμα του οπτικού αυτού κόσμου συνοδεύεται από αμέτρητα σεντόνια σχολιασμού που ο καλλιτέχνης αποθηκεύει και αρχειοθετεί κατά τις πολλές άυπνες νύχτες του.   

Το αρχείο του Βλασταρά είναι πλήρως διαμεσολαβημένο από το διαδίκτυο και τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας που ανέδειξε η ιστορική αυτή καμπή. Τίποτα δεν έχει υπάρξει αν δεν έχει κυκλοφορήσει, αναδημοσιευτεί, σχολιαστεί. Τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορεί να εντοπιστεί αλγοριθμικά. Αν το αρχείο του Βλασταρά υφίσταται πρωτίστως ως ένα άυλο, διαδικτυακό έργο, τότε οι ποικίλες μορφές παρουσίασής του υπάγονται, εν πολλοίς, στα τυπικά χαρακτηριστικά μιας μετα-διαδικτυακής τέχνης (post-internet art): η διάταξή του στον χώρο μιας αίθουσας τέχνης ή η διαρρύθμισή του σε ένα έντυπο μαζικής κυκλοφορίας δεν είναι προϊόν του ελέγχου του καλλιτέχνη πάνω στο υλικό του, αλλά ενεργοποίηση παραμέτρων, μηχανισμών έρευνας του διαδικτυακού ψηφιακού χώρου. Ο καλλιτεχνικός «ελεύθερος συνειρμός» –που μπορεί να συνδέει εικόνες, κείμενο, σχόλια– έχει σε μεγάλο βαθμό επικαθοριστεί από παράγοντες όπως οι αλγόριθμοι της ψηφιακής αναζήτησης, οι οπτικοακουστικές κατασκευές κομματικών επιτελείων, η πλαισίωση του οπτικοακουστικού υλικού από ομάδες κοινωνικού, πολιτικού ή εταιρικού ενδιαφέροντος. Όπως και στο έργο του Haacke, κάθε υλική εκδήλωση έχει τη δική της κυβερνητική συνθήκη.      

Το αρχείο που έφτιαξε ο Βλασταράς, συγκεντρώνοντας διαδικτυακό υλικό μιας δεκαετίας, μας φέρνει αντιμέτωπους με το αναπόδραστο καθεστώς της διαδικτυακής λήθης: αποδεικνύει ότι η μνήμη μας δεν μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί την ψηφιακή πύκνωση του βιώματος, την ταχύτητα και την πληθώρα των ατομικών και συλλογικών τραυμάτων. Όλα είναι πολύ πρόσφατα. Λίγα θυμόμαστε ωστόσο. Έτσι, η μνήμη γίνεται ξανά ζήτημα πολιτικό: τι μπορούμε να θυμηθούμε, τι πρέπει να θυμηθούμε, τι δεν πρέπει να θυμηθούμε, τι θέλουμε να θυμηθούμε, τι δεν θέλουμε να θυμηθούμε; Τι επιτρέπεται να θυμίσουμε; Μάλλον, το αρχείο αυτό δεν είναι ένα όργανο συμφιλίωσης – ούτε ένα εργαλείο άμβλυνσης του πολιτικού και κοινωνικού ανταγωνισμού μέσω της αμοιβαίας παραπομπής στο γκροτέσκο των τελευταίων ετών. Μπορεί, ίσως, να γίνει κατανοητό και σαν εργαλείο όξυνσης της έριδας ή της πιο εύστοχης οριοθέτησής της.


Info: Ιδέα, καλλιτεχνική επιμέλεια και πρακτική: Βασίλης Βλασταράς
Επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου, Κωστής Σταφυλάκης
Επιμέλεια, σχεδιασμός εντύπων: Μαρία Γλύκα
Επιμέλεια βίντεο: Μαίρη Θηβαίου
Η έκθεση οργανώνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Χορηγός Επικοινωνίας: Athens Voice, Athens Vοice Radio 102,5
Δείτε πληροφορίες στο Guide της Athens Voice, condensationcube.com, facebook

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ