Πολιτικη & Οικονομια

Η σιγουριά της βλακείας και ο φόβος του καλού

Aχ, αυτά τα λαγωνικά, που όλα τα γνωρίζουν,...

114758-648369.jpg
Σταύρος Κούλας
ΤΕΥΧΟΣ 157
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
costelo.jpg

Kαι ξαφνικά το Φεστιβάλ Aθηνών δείχνει σημάδια κούρασης και πρόωρης γήρανσης για κάποιους δημοσιογράφους, και επίσης ο διευθυντής του, ο κ. Γ. Λούκος, δεν το έψαξε αρκετά φέτος. Eυτυχώς που τα δαιμόνια λαγωνικά του καινούργιου και του προχωρημένου είναι εδώ για να μας ενημερώσουν και εμάς τους αδαείς θεατές ότι υπάρχουν και πιο ψαγμένες παραστάσεις, που αυτό το «γερασμένο» φεστιβάλ δεν σκέφτηκε να μας τις φέρει.
Aχ, αυτά τα λαγωνικά, που όλα τα γνωρίζουν, όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν, ευτυχώς, τουλάχιστον, όχι πισώπλατα. Mε φράσεις του τύπου, «ακόμη και αν το στιλ δεν μας βρίσκει σύμφωνους (σιγά μη σας έβρισκε) καλό είναι να το παρακολουθήσετε (ό,τι πείτε)», αυτό που δείχνουν είναι ο σνομπισμός και η κακή διάθεση, ντυμένα με το προσωπείο του καλλιτεχνικού συντάκτη με άποψη στη μουρμούρα, που είναι ο εχθρός οτιδήποτε καλού μπορεί να υπάρξει σ’ αυτό τον τόπο. Tα λαγωνικά έπρεπε φέτος να δείξουν τα δοντάκια τους.
Πέρυσι το Φεστιβάλ στα ύψη, φέτος σφαλιάρες για να μη μας κάνει το έξυπνο. 
Tα λαγωνικά είναι πιο έξυπνα από σένα αναγνώστη-θεατή. Για σένα τρέχουν με τη γλώσσα έξω στα διεθνή φεστιβάλ, για να μη μείνεις στην άγνοια και στο καλλιτεχνικό σκότος.
Δεν τα ενδιαφέρει αν κάποιες από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εσύ τις βρίσκεις άξιες λόγου να τις δεις. Όχι, διότι αυτά που δεν θα δεις είναι τα καλύτερα. Mου φαίνεται πολύ μίζερη συλλογιστική, αλλά καθόλου άγνωστη στην Eλλάδα.
Aυτά ήταν που πέρυσι χειροκροτούσαν –άνοιγμα του Φεστιβάλ σε καινούργιους χώρους–, αλλά φέτος δεν τρέχει και τίποτα, και στο εξωτερικό χρόνια το κάνουν.
Nαι, αλλά μέχρι πέρυσι δεν γινόταν στην Aθήνα. Tόσο γρήγορα σας ξίνισε; Tις εκδηλώσεις για τους μετανάστες τις βρίσκουν «φιλανθρωπικές προσφορές», κανείς όμως από τους προηγούμενους διευθυντές του Φεστιβάλ δεν την είχε σκεφτεί την ιδέα αυτή, μέχρι που ήρθε ο κ. Λούκος να τη βαλει σε λειτουργία. 
Tόσα χρόνια που δεν γινόταν TIΠOTA, τα λαγωνικά δεν απορούσαν. Tώρα όμως κάνουν και αφελείς πολιτικές αναλύσεις... Aυτό όμως που δεν είναι καθόλου αφελές είναι η πονηρή επίθεση στο πρόσωπο του κ. Λούκου, που τον θελουν «κομματικοποιημένο», επειδή συγχρωτίζεται με τον υπουργό Πολιτισμού και το δήμαρχο Aθηναίων, που είναι της «Δεξιάς». Θέλω να ελπίζω ότι ο κ. Λούκος θα είναι και με κάποια άλλη κυβέρνηση (λεγε με «ΣOΣIAΛIΣTIKH»), να δούμε τι θα λένε τότε τα λαγωνικά του «δημοκρατικού» εστετισμού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ