Πολιτικη & Οικονομια

Αμυράς για λίστα Λαγκάρντ: Όνειρο ήταν και πάει;

Η ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού για την παραγραφή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4319169.jpg
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Όνειρο ήταν και πάει η λίστα Λαγκάρντ με τους 1,3 εκατομμύριο μεγαλοκαταθέτες που απέκρυψαν φορολογητέα ύλη εκατομμυρίων ευρώ; Θα διαγραφούν πρόστιμα και φόροι, μόνο από τη λίστα, 1δισ. ευρώ λόγω παραγραφής;» αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατέθεσε ερώτηση σήμερα στη Βουλή και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σχέδιο δράσης για να εισπραχθούν βεβαιωθέντες φόροι και πρόστιμα και να συνεχιστούν οι φορολογικοί έλεγχοι ύποπτων λογαριασμών και εμβασμάτων.

«Είναι θέμα φορολογικής και ποινικής δικαιοσύνης για την κοινωνία μας αλλά επίσης και ζήτημα πολιτικής ανικανότητας της κυβέρνησης, η οποία αδυνατεί να εισπράξει έσοδα από υποθέσεις που της «έρχονται στο πιάτο» την ίδια στιγμή που περικόπτει οριζόντια μισθούς, επιδόματα και συντάξεις» σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Γιώργος Αμυράς

Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι                                                              

Αθήνα, 12.01.2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Παραγραφή αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις λίστες μεγαλοκαταθετώνκαι εμβασμάτων εξωτερικού

Χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος ετών 2006-2011, που αφορούν φορολογούμενους με ιδιαίτερα μεγάλα εισοδήματα και ερευνώνται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, καθώς και υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ θεωρούνται πλέον οριστικά παραγεγραμμένες, βάσει δυο αποφάσεων που εξέδωσε το 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας και τριών γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκανε δεκτές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Πιθανολογείται ότι θα διαγραφούν πρόστιμα άνω του 1 δισεκ. ευρώ, ενώ τα έσοδα που δεν πρόκειται ποτέ να βεβαιωθούν και θα χαθούν οριστικά αφορούν σε ποσά άνω των 2 δισεκ. ευρώ.

Πρόκειται για μέγα ζήτημα φορολογικής και ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και πολιτικής ανικανότητας της κυβέρνησης να πράξει τα αυτονόητα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πόσα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, υπήρχαν στις εν λόγω λίστες, πόσοι ελέγχθησαν, πόσοι προσήλθαν αυτοβούλως; Τι ύψος οφειλών και προστίμων καταλογίσθηκαν και βεβαιώθηκαν;

2. Πόσα χρήματα εισπράχθησαν από τους παραπάνω ελέγχους και πόσα χρήματα θα χαθούν οριστικά για το ελληνικό δημόσιο λόγω παραγραφής;

3. Πόσες περιπτώσεις ελεγχόμενων προσώπων εκκρεμούν στο στάδιο του ελέγχου και σε τί ποσά αφορούν;

4. Πόσες περιπτώσεις ελέγχου εκκρεμούν σε επίπεδο Δ.Ο.Υ. και δικαστηρίων, σε τι ποσά αφορούν και τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για τον χειρισμό των εκκρεμών υποθέσεων;

 

                                                                                    Ο ερωτών βουλευτής
             Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ